Produžen mandat Sudskom savjetu: Većina opozicije napustila salu prije glasanja

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović izrazio je nadu da će to biti deblokirajući mehanizam u slučaju da se ne izaberu novi članovi SS
229 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot(YouTube)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 26.06.2018. 18:56h

Nakon što je Venecijanska komisija (VK) dala zeleno svjetlo vladinom predlogu da se produži mandat dijelu članova Sudskog savjeta (SS), Skupština je večeras usvojila izmjene zakona koje to omogućuju.

Za nove odredbe je glasao 41 poslanik od ukupno 43 prisutnih, jer su nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović i Anka Vukićević bili protiv, dok su ostali opozicioni poslanici napustili salu prije glasanja.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović izrazio je nadu da će to biti deblokirajući mehanizam u slučaju da se ne izaberu novi članovi SS.

Mandat Sudskom savjetu ističe 2. jula, članovi iz redova sudija su izabrani ali je sporno četvoro iz redova uglednih pravnika za koje je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini. Pošto opozicija nije pokazala političku volju da učestvuje u izboru, Ministarstvo pravde je predložilo Izmjene zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojima se produžava mandat članovima koje bira parlament.

Za to postoji ekspertska podrška VK, tijela Savjeta Evrope, na čiji je predlog u zakon uvedena i dvotrećinska većina kako bi se izbjegao politički uticaj tokom izbora članova SS.

VK je u novom mišljenju podsetila na to, navodeći da je “produženje mandata članova isteklog SS vijeća rješenje koje je usvojilo nekoliko evropskih država”. Oni su takođe skrenili pažnju opoziciji da ne zloupotrebljava to što od nje zavisi kvalifikovana većina, ne sporeći joj da se protivi sadržaju onoga što je na dnevnom redu.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, koji je zamjenik člana VK i koji je učestvovao u njenom radu kada je zauzela stav, pozvao je juče poslanike da “pokažu odgovornost, profesionalni integritet i demokratsku zrelost i da Skupština izabere četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika čime prestaje potreba za deblokirajućim mehanizmom”.

„Ukoliko to ne bude slučaj, poslužićemo se svi zajedno principom - nužda zakon mijenja“, rekao je Pažin.

Skupštinski Odbor za politički sistem podržao je vladin predloga izmjena zakona, uz amandmane da se javni poziv za članove SS koji ne dobiju podršku poslanika, ponavlja svaka dva mjeseca do njihovog izbora.

Vladina rješenja opozicija je kritikovala, navodeći da se ruši Ustav koji propisuje mandat članova SS na četiri godine.

Poslanica Draginja Vuksanović Stanković (SDP) je kazala da ne može biti govora o “nuždi” koja zakon mijenja, već o “sili” koja zakon mijenja”. “Ovo je klasičan primjer kako zakon koji je niži pravni akt od Ustava derogira Ustav države... Kao doktorand pravnih nauka i profesorica na Univerzitetu neću glasati za ovaj Zakon, jer bih time poništila sve svoje diplome”, kazala je ona.

​Poslanik DF-a Predrag Bulatović je kazao da je ovo težak dan za Crnu Goru: “Ovim izmjenama udara se u temelje i bezbjednost Crne Gore”, rekao je Bulatović, ocjenjujući da VK zastupa političke interese geopolitičkih sila.

Poslanici su večeras usvojili set zakona, koji su bili na dnevnom redu tekuće sjednice.

Bonus video: