Program CERN-a za profesore fizike u srednjim školama

"Učešće u profesora fizike u ovom programu doprinijeće unaprijeđenju nastave moderne fizike, posebno u oblasti fizike čestica"
87 pregleda 0 komentar(a)
akcelerator CERN, Foto: Beta-AP
akcelerator CERN, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.12.2018. 13:51h

Profesori fizike u srednjim školama u Crnoj Gori i ove godine imaju mogućnost da konkurišu za učešće u programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, koji će biti realizovan od 7. do 20. jula iduće godine.

Konkursom Ministarstva nauke predviđeno je da prijavljivanje traje do 28. decembra, nakon čega će jedan kandidat iz Crne Gore biti izabran za program CERN-a.

"Učešće u profesora fizike u ovom programu doprinijeće unaprijeđenju nastave moderne fizike, posebno u oblasti fizike čestica. To je ujedno prilika i za promociju razmjene znanja i iskustava između profesora iz različitih zemalaja, upoznavanje sa svijetom promocije i istraživanja, kao i stimulisanje popularizacije ovog predmeta u srednjim školama. Profesori iz Crne Gore su prošlih godina aktivno učestvovali u programu, maksimalno koristeći mogućnost da unaprijede znanje iz oblasti fizike čestica. Tako je u CERN-u proteklog ljeta boravio profesor u Gimnaziji "Slobodan Škerović" Vladimir Popović, prošle godine je to bila profesorica u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi u Bijelom Polju Jeva Šćekić, a prije dvije godine Ines Zlatović, iz kolektiva Gimnazije "Niko Rolović" u Baru, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Podsjećaju da se saradnja najvećim centrom za istraživanje elementarnih čestica realizuje na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji iz 2007. godine.

Bonus video: