Projektil koji "prži" kompjutere - oružje budućnosti

Stručnjaci vjeruju da bi ovaj projektil mogao da prodre u bunkere i pećine u Iranu za koje se sumnja da se u njima kriju nuklearna postrojenja
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 08:54h

Proizvođač aviona “Boing” uspješno je testirao projektil koji onesposobljava kompjutere mikrotalasima, čime su pretvorene u stvarnost nekadašnje fantazije autora naučne fantastike.

“Boing” je odbio da prikaže snimak testiranja iz bezbjednosnih razloga

Tokom jednočasovnog leta projektil, koji je bezopasan za ljude, onesposobio je sve kompjutere unutar vojnog kompleksa u pustinji američke savezne države Juta.

Stručnjaci vjeruju da bi ovaj projektil mogao da prodre u bunkere i pećine u Iranu za koje se sumnja da se u njima kriju nuklearna postrojenja.

Istovremeno, oni upozoravaju da bi ova tehnologija, ukoliko dospije u pogrešne ruke, mogla da bude iskorišćena za pokoravanje zapadnih gradova kao što je London.

Onesposobljeni uređaji

Tokom “Boingovog” eksperimenta projektil je letio iznad Područja za testiranje i obuku u Juti, “gađajući” elektromagnetnim talasima sedam meta, i tom prilikom trajno onesposobio sve elektronske uređaje.

U spotu se vidi kako avion “stelt” ispušta projektil koji emituje radio-talase i parališe kompjuterske sisteme

Takozvani CHAMP (Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project) prvi je testirani projektil sa sposobnošću emitovanja elektromagnetnih pulseva.

“Boing” je odbio da prikaže snimak testiranja iz bezbjednosnih razloga, ali je objavio video-spot ovog testa viđenog očima umjetnika.

U spotu se vidi kako avion “stelt” ispušta projektil koji emituje radio-talase i parališe kompjuterske sisteme u zgradama koje nadlijeće.

Galerija

Bonus video: