Protestni marš protiv istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja: Sačuvati Jadran

Država, kao i koncesionar, tvrde da je rizik po ekologiju minimalan
99 pregleda 1 komentar(a)
HN, peticija protivistraživanja nafte i gasa, Foto: Slavica Kosić
HN, peticija protivistraživanja nafte i gasa, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.11.2018. 19:34h

Potpisivanjem peticije protiv istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, večeras je u Herceg Novom završen četvorodnevni protestni marš “SOS za Jadran” koji je u organizaciji “Mreže SOS za Montenegro”, krenuvši iz Ulcinja, prošao kroz Bar, Petrovac, Budvu, Tivat i Kotor.

Cilj marša je kazali su organizatori, alarmiranje javnosti o visokim rizicima i posljedicama za ribarstvo, turizam, životnu sredinu zbog najavljenog istraživanja nafte i gasa koji će uraditi italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek i grčki Energean Oil & Gas.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se, makar dok ne sačuvamo Jadran za potomke, okanemo svih priča nacionalne, vjerske, političke ili druge prirode, I da se okupimo u pokušaju spriječavanja daljeg istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju”, kazao je jedan od organizatora – Baranin Mirsad Kurgaš. On tvrdi da su “oni koji odlučuju o tome, odluku donijeli protivzakonito i protivustavno”. Zato od Vlade Republike Crne Gore zahtjevaju da raskine ugovore s ENI-Novatek konzorcijumom

Država, kao i koncesionar, tvrde da je rizik po ekologiju minimalan.

Kurgaš smatra da bi, s obzirom na rizike, i međunarodne institucije trebalo da reaguju i preispitaju davanje koncesije.

Protestni marš podržali aktivisti iz nevladinih organizacija „Porat“, „Naša akcija“, „Expeditio“ „Bokobran“ i „Green home.

Galerija

Bonus video: