Protezanje tokom pauza, ne u vožnji

Svakih dva sata treba praviti kratke pauze i protegnuti se, a po mogućnosti smjenjivati se u vožnji sa suvozačem
2 komentar(a)
noge, automobil, Foto: DEKRA
noge, automobil, Foto: DEKRA
Ažurirano: 14.07.2015. 05:45h

U slučaju da ste riješili da na godišnji odmor idete automobilom, podsjetićemo vas na neka pravila kojih bi trebalo da se pridržavate tokom samog putovanja.

I pored toga što ste već pripremili i prekontrolisali vozilo, o čemu smo pisali prošle nedjelje, prije samog odlaska na put još jednom provjerite ulje i tečnosti, stanje pneumatika i napunite rezervoar gorivom. Ako prvi put idete na neku destinaciju, isplanirajte put do detalja. Prije polaska napravite tačnu rutu puta. Naštelujte rutu na navigacionom uređaju, ali nije zgorega ni da ponesete kartu. Sa rutom puta treba da bude upoznat i suvozač jer će vam biti od velike pomoći.

Spakujte dovoljne zalihe hrane, vode i grickalica da ne bi morali da trošite vrijeme i novac na pumpama. Ako putujete sa malom djecom na internetu pronađite odmarališta koja posjeduju sadržaje za mališane kao i posebne prostorije za presvlačenje.

Tokom vožnje neka vam sve tekuće potrepštine i stvari za djecu budu na dohvat ruke tako da ih bez problema možete dohvatiti da ne biste morali da stajete kraj puta za svaku sitnicu.

Bez obzira koliko put bio dalek i koliko brzo želite da stignete na odredište nikako sebi ne uskraćujte odmor tokom puta.Svakih par sati treba kratko pauzirati i protegnuti se, a po mogućnosti smjenjivati se u vožnji sa suvozačem.

Vozači koji za volanom bez duže pauze ili smjene vozača provode preko osam sati, igraju se sa vatrom. Još nešto: ne krećite na put odmah nakon radnog vremena, već se odmorite, a izbjegavajte i duže noćne vožnje. Naravno, izbjegavajte konzumaciju alkohola ili ljekova koji utiču na sposobnost upravljanja vozilom.

I na kraju, upozorenje za putnike koji se tokom puta odmaraju tako što stopala podignu na komandnu tablu ili ih izbace kroz prozor. Na ovaj način se anulira zaštita koju nudi bezbjednosni pojas . "Nakon udara, takav putnik će skliznuti ispod pojasa dok će aktivacija vazdušnog jastuka dovesti do udara koljena u glavu, što dovodi do teških povreda” upozorava ekspert za bezbjednost njemačke asocijacije Dekra Tomas Gut.

Bonus video: