Protiv terorizma na internetu

"Korporacijama se moraju pridružiti države i UN, to je jedini način da se suprotstavimo toj opasnosti", kazao je Kraun
0 komentar(a)
Microsoft
Microsoft
Ažurirano: 15.05.2016. 15:51h

Američki softverski gigant Majkrosoft pozvao je vlade svih zemalja članica UN da sarađuju s tom korporacijom u borbi protiv korišćenja interneta za propagiranje terorizma .

Potpredsjednik Majkrosofta Stiven Kraun učestvovao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj borbi protiv terorističke propagande i promovisanja ekstremizma.

On je rekao da još ne postoji univerzalna i opšteprihvaćena definicija terorizma , što otežava zajedničku borbu protiv te opasnosti.

"Poslije terorističkih napada na Pariz, video snimci u kojima se slavi taj masakr imali su više od milion pregleda na internetu", naveo je Kraun.

On je dodao da je u borbi protiv promovisanja terorizma neophodna jača interkorporativna saradnja, kakva već postoji u borbi protiv dječije pornografije.

"Korporacijama se moraju pridružiti države i UN, to je jedini način da se suprotstavimo toj opasnosti", kazao je Kraun.

Sjednicu Savjeta bezbjednosti UN posvećenu terorizmu inicirao je Egipat, koji tokom maja predsjedava Savjetu, a prvi put je u raspravi učestvovao i predstavnik jedne multinacionalne kompanije.

Savjet je usvojio deklaraciju kojom poziva na borbu protiv terorističke propagande i promovisanja ekstremističkih organizacija poput Islamske države, a do 30. aprila 2017. biće usvojena i međunarodna platforma o postupanju u takvim slučajevima.

Grupa eksperata UN pozvala je prošle godine internet kompanije i društvene mreže da spriječe džihadiste Islamske države i drugih ekstremističkih organizacija da koriste njihove usluge u propagandne svrhe.

Oko 30.000 stranaca pridružilo se džihadistima Islamske države u Iraku, Siriji i drugim zemljama, a mnogi međusobno komuniciraju putem interneta i društvenih mreža.

Bonus video: