Prvi crnogorski TEDx

Svake godine TED konferencija poziva vodeće svjetske mislioce i praktičare da za 18 minuta kažu ono što imaju
58 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 21:11h

Alpinista Milan Radović, osnivač kompanije Fleka Miloš Milošević, te Dmitrij Tarasov, trener visokog kvaliteta života, samo su neki od učesnika prvog TEDx događaja u Crnoj Gori.

TED je neprofitna organizacija posvećena širenju nevjerovatnih i inspirativnih priča, iskustava i ideja.

Ideju su prigrlili mahom studenti pa tako danas teško da postoji univerzitet u Americi ili zemljama Evropske unije koji nema svoj TEDx

Započet je kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji prije 25 godina, gdje su, pored ostalih ideja i dostignuća, predstavljeni i Sony kompaktni diskovi, Macintosh računar, 3D grafika Lucasfilma, primjena Mandelbrotovih fraktala na mapiranje obala...

Svake godine TED konferencija poziva vodeće svjetske mislioce i praktičare da za 18 minuta kažu ono što imaju. Njihovim predavanjima se zatim može besplatno pristupiti preko sajta www.ted.com.

Među TED govornicima do sada su se našli i: Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Elizabet Gilbert, Ser Ričard Branson, Nandan Nilekani, Filip Stark, Ngozi Okondžo-Ivejla, Izabel Alende i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Gordon Braun.

Godišnja TED konferencija održava se u Long Biču u Kaliforniji, i istovremeno se uživo emituje u Palm Springsu; TED Global odžava se svake godine u Velikoj Britaniji. TEDx je globalna reakcija na godišnje TED konferencije.

TED je dozvolio organizatorima širom svijeta da naprave svoje lokalne konferencije po TED formatu i tako stimulišu dijalog unutar zajednica, organizacija i među individualcima.

Ideju su prigrlili mahom studenti pa tako danas teško da postoji univerzitet u Americi ili zemljama Evropske unije koji nema svoj TEDx. Publika na TEDx-u može čuti od inspirativnih članova lokalne zajednice o njihovim avanturama, iskustvima, dostignućima, zapažanjima, idejama.

Takođe, na TEDx-u se prezentuju neki od najboljih govora sa TED globalnih događaja iz prethodne godine. Događaj ne promoviše nikakvu političku, religijsku ili komercijalnu agendu. Prvi crnogorski TEDx biće održan u Podgorici 20. oktobra. Detaljnije o događaju pogledajte na sajtu www.tedxpodgorica.me.

Galerija

Bonus video: