Radne knjižice šest godina "pod ključem": Traže da premijer reaguje

Ni na jedno od brojnih ročišta pred kolašinskim sudom nije se pojavio niko iz te firme, za koju su Kolašinci vezivali Zorana Ćoća Bećirovića
221 pregleda 1 komentar(a)
hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.11.2018. 19:04h

Skoro šest i po godina tridesetak bivših radnika nekadašnjeg hotela “Lipka”, tvrde da ne mogu da dođu do svojih radnih knjižica koje su zaključane u sefu tog objekta. Oni su tražili da premijer Duško Marković hitno reaguje, kako bi im pomogao da ostvare svoja prava. Kažu i da im nekadašnji poslodavac „Beppler Invesments LTD” im još duguje poreze i doprinose.

Predstavnici radnika podsjećaju da su im radne knjižice zaključane u hotelu od maja 2012. godine, kada je inspekcija rada zatvorila objekat zbog neregularnosti u poslovanju. Pozamašna dugovanja prema zaposlenim po osnovu zarada izmirena su kada je, prije nekoliko godina, sudskom odlukom na licitaciji prodat inventar hotela za 112.000 eura. Međutim, radnici tvrde da im firma „Beppler Invesments LTD“, bivši vlasnik “Lipke” i njihov bivši poslodavac još mnogo duguju.

„Obišli smo nekoliko ministarstava, tražili pomoć od sindikata, na mnoga vrata zakucali, godine prolaze, vlasnici objekta se mijenjaju, a radna dokumenatcija nam je još nedostupna. Pouzdano znamo da je u sefu u objektu, a da je ključ od sefa kod jednog od advokata bivšeg poslodavca. Ostalo je još samo da tražimo od premijera Markovića da se uključi u rješavanje naših problema i pomogne nam da dođemo do onog što je naše. Neke naše kolege bez tih knjižica ne mogu ostavriti pravo na penziju“, saopštili su nekadašnji radnici „Lipke“.

Kažu da je nekoliko predloga sindikata turizma da se u firmu „Beppler Invesments LTD“ uvede stečaj „Privredni sud odbio iz ko zna kojih razloga“. Dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, kako tvrde, bila su nekoliko stotina hiljada eura.

„Sada su vjerovatno uvećana, jer je među nama bilo i stalno zaposlenih, s kojima još nije raskinut radni odnos. To državi nije bilo dovoljno da zatraži uvođenje stečaja, čime bismo i mi bili u mnogo povoljnijoj poziciji nego što smo sada”, tvrde predstavnici bivših radnika.

Ni na jedno od brojnih ročišta pred kolašinskim sudom nije se pojavio niko iz te firme, za koju su Kolašinci vezivali Zorana Ćoća Bećirovića. On, odnosno njegovi advokati, u nekoliko navrata demantovali su da Bećirović ima ikakve veze sa vlasništvom u nekadašnjem hotelu „Lipka“.

Hotelom, dok je vlasnik bila „Beppler Invesments LTD“, upravljalo je hrvatsko prduzeće “Adriastar”. Prva banka postala je vlasnik hotela 2012. godine jer je objekat služio kao zalog za kredit, koji vlasnik nije redovno vraćao. U oktobru 2014. godine “Budvanska rivijera” je zakupila “Lipku”, pa je hotel uspješno radio, a primili su i nekolicinu bivših zaposlenih. Prije dvije godine, za 6,9 milona eura od Prve banke kupila ga je firma „Silk Resort & Spa”, a čiji je osnovač i zastupnik Muhamed Abdul Chowdhury, državljanin Grenade, pa objekat sada nosi naziv „Four Points by Sheraton“.

Bonus video: