Raketa eksplodirala nakon polijetanja

7 komentar(a)
Antares, Foto: Screenshot (YouTube)
Antares, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.10.2014. 23:53h

Američka raketa "Antares" eksplodirala je danas nekoliko sekundi po uzlijetanju sa komercijalnog lansirnog centra u Virdžiniji, preneo je Rojters.

Eksplodirala je raketa privatne američke kompanije Orbital Sajensis (Orbital Sciences) koja nosi kapsulu Signus (Cygnus) bez ljudske posade ka toj laboratoriji u orbiti.

Eksplozija se dogodila šest sekundi od lansiranja na svemirskoj bazi Valops, na obali američke države Virdžinije.

Kapsula Signus trebalo je da dopremi 2,2 tone hrane i opreme za naučne eksperimente do Međunarodne svemirske stanice, gdje se nalazi šest astronauta.

Kompanija je saopštila da se vjeruje da niko nije povrijeđen.

Ovo je četvrta kapsula Signus koja je upućena ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, prva je poletjela prije nešto više od godinu dana.

Američka svemirska agencija NASA počela je da koristi usluge privatnih kompanija za održavanje i snabdijevanje svemirske laboratorije u orbiti pošto su povučeni spejs šatlovi, a za četiri godine bi "privatnici" mogli da odvoze i astronaute.

NASA plaća kompanijama Orbital Sajensis iz Virdžinije i Spejsiks (SpaceX) iz Kalifornije da oprema svemirsku stanicu u periodu posle šatla. Ovo je prvi put da se dogodila nesreća.

Bonus video: