Reli na ledu

Kada vidite kako izgledaju putevi u okolini Rovaniemija, postaće vam jasnije zašto su u trkama po snijegu i ledu Finci neprikosnoveni.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2017. 20:46h

“Ako ne uživate vozeći ga, onda to nije automobil”, rekao je početkom ove decenije Akio Tojoda, predsjednik Tojote, čime je najavio da će automobili ovog brenda unuduće buditi mnogo više emocija i sportskog adrenalina. Simbol za ovu prekretnicu bio je GT86, sportski automobil koji je moderna reinkarnacija legendarnih tojota, po put 2000GT i AE86 korole.

Prilikom stvaranja ovog vozila, Tojoti je cilj bio da napravi auto koji nudi čisto vozačko zadovoljstvo, kupe koji je jednostavan i iznad svega zabavan, i sve to za pristupačnu cijenu. Automobil je bio pun pogodak. Klasični recept sportskog vozila, kompaktne dimenzije, mala težina, nisko težište, koncepcija motor naprijed/zadnja vuča, osvojio je srca ljubitelja sportske vožnje širom svijeta, a čak je i Džeremi Klarkson, tadašnji voditelj emisije Top Gear, nazvao briljantnim.

Tojota je ove godine osvježila GT86, a mi smo imali priliku da novu verziju isprobamo u Laponiji, na spektakularnim ledenim stazama granici Arktika, pri temperaturama koje su se kretale i do -30 stepeni.

Kad je riječ o dizajnu, novi model ne predstavlja radikalni otklon od prethodnika. Suptilne promjene su dodatno istakle širok i nizak sportski stav. Novost su LED farovi, kojima su priruženi i LED dnevna svjetla, a i žmigavci su u tehnologiji svjetlećih dioda.

Prednji dio je niži, a prednji branik revidiran. Pozadi su najprimjetnije promjene vidljive kod spojlera, koji ima drugačiji oblik i sad stvara veću potisnu silu. Svaka promjena na karoseriji, čak i najsitniji detalj, doprinosi boljoj aerodinamici.

Kada vidite kako izgledaju putevi u okolini Rovaniemija, postaće vam jasnije zašto su u trkama po snijegu i ledu Finci neprikosnoveni.

Da bismo stekli neophodno iskustvo u ovakvim uslovima, Tojota nas je prvo odvela u testni kompleks, gdje je prva faza bila slalom vožnja između čunjeva na zaleđenom poligonu. Nakon što smo isključili kontrolu stabilnosti i trakcije, prepušteni smo sopstvenoj vještini upravljanja automobilom sa zadnjom vučom na vrlo klizavom terenu. Naravno, osjećaj stičemo vrlo brzo, a u tome nam znatno pomaže sam automobil. Tojotini inženjeri su pribjegli detaljnom podešavanju oslanjanja i amortizera, čime su poboljšali upravljivost, stabilnost i udobnost u vožnji. Šasija toyote GT 86 je savršeno izbalansirana. Čak i uvakvim uslovima, vozač preko volana dobija puno razumijevanje o tome šta se dešava pod točkovima. Kočnice su snažne, i ne grizu naglo, a sve to nam podiže samopouzdanje i stazu prelazimo sve brže iz kruga u krug. Inače, novi multiinformacioni displej daje vozaču mogućnost da u realnom vremenu prati krivu snage i obrtnog mometa, G-sile, a tu je i štoperica za mjerenje vremena po krugu.

Prelazimo na drugu fazu. Stižemo na kružnu stazu na kojoj nam je zadatak da što duže vozimo automobil poprečno. Popularno driftovanje sa Tojotom GT86 na ovakvoj podlozi nije posebno težak poduhvat. Odlična raspodjela težine i izuzetno precizan i direktan volan omogućavaju vam da klizanje zadnjeg dijela vozila kontrolišete lako.

Jednim jednostavnim cimanjem volana, dok noga i dalje pritiska pedalu gasa dovodite automobil u položaj za drift, a od vaše vještine da “vagate” na volanu i gasu zavisi koliko će dugo auto ostati u tom položaju.

I na kraju, spremni smo za vožnju pravom stazom kroz šumu. Iskustva sa prethodnih poligona na kojima je Tojotin sportista pokazao briljantnu upravljivost, početnu opreznost pretvorili su u veliko samopouzdanje.

Za one koji nijesu imali priliku da steknu ovakvo iskustvo, ali ipak žele visok nivo slobode pri kontrolisanju vozila, Japanci su ponudili rješenje.

Naime, velika novost kod tojote GT je Track mod, koji vam omogućava da uživate u sportskoj vožnji sa minimalnim intervencijama elektronskih sistema bezbjednosti.

Nakon uzbudljivog i napornog dana vozimo nazad u bazu i rastajemo se od automobila i pejzaža koji su nam se uvukli pod kožu. Iako se naša laponska bajka ovdje završava, vaša tek može da počne. Iako GT86 u novoj verziji nudi još više zabave i osjećaj trkačkog automobila, cijena mu je vrlo pristupačna i iznosi nešto više od 30.000 eura.

Kvalitetniji kokpit trkačkog karaktera

Povratne informacije od vlasnika su doprinijele i određenim izmjenama u kokpitu. Nešto kvalitetniji materijali i nove presvlake su osjećaj kvaliteta podigli na viši nivo. Istina, u GT-86 i dalje ima dosta jeftine plastike, ali raspored elemenata i umeci od karbona čine da on izgleda kao pravi trkački auto. Sportski doživljaj je još jači zahvaljujući volanu najmanjeg prečnika u bilo kom Tojotinom modelu, i on pojačava vezu između vozača i automobila. Tu je i najnovije izdanje Toyota Touch 2 multimedijalnog i navigacionog uređaja kojim se upravlja putem displeja od 6,1-inč na centralnoj konzoli. Prostora za sitnice ima iznenađujuće mnogo, tu su veliki džepovi u vratima i prostor za telefon i piće između sjedišta. Iako pozadi ima dva sjedišta, tamo možete da bacite samo neki dio prtljaga. Inače, prtljažnik prima 237 litara što je dovoljno za šoping ili izlet.

Oplemenjeni Subaruov bokser motor

Za pogon i dalje služi jedinstveni visokoturažni atmosferski bokser motor od dva litra zapremine. Ovaj agregat je proizvod Subarua, a Tojota je dodala svoju tehnologiju direktnog ubrizgavanja da bi povećala odziv na gas, i učinila snagu i obrtni moment dostupnim u širem opsegu rada. Snaga od 200 konja se prenosi na zadnje točkove putem šestostepene manuelne ili automatske transmisije. Iz mjesta do 100 km/h sa manuelnim mjenjačem GT86 stiže za 7.6 sekundi.

Galerija

Bonus video: