Remontni centar za jahte i dalje na „dugom štapu”

Prema planovima investitora novi servisni centar na mjestu dijela kapaciteta bivšeg brodogradilišta u Bijeloj moći će da generalno remontuje jahte dužine do 120 metra i imaće veliki sinhro-lift, par travel liftova većeg kapaciteta te i četiri moderne remontne radionice, među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti
113 pregleda 0 komentar(a)
brodogradilište, Foto: Siniša Luković
brodogradilište, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.10.2018. 19:34h

Iako su prošle četiri godine od kada je formalno započet proces čišćenja i ekološke remedijacije prostora Brodogradilišta u Bijeloj ne nazire se kraj toj aktivnosti, a što je preduslov da na toj lokaciji kompanija Porto Montengro počne graditi dugo obećavani remontni centar za mega i superjahte.

To potvrđuje Vladina informacija o sprovođenju istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja Brodogradilišta Bijela u kojoj piše da pored područja koje je za čišćenje predviđeno po ugovoru sa francuskom kompanijom Valgo u Bijeloj postoji još najmanje sedam lokacija zagađenih raznim vrstama štetnih materija, kao i još neutvrđena količina naslaga grita u podmorju oko nekadašnjih plutajućih dokova i operativne obale brodogradilišta. Taj dokument je Vlada usvojila na sjednici 18. oktobra.

Vlada je na sebe preuzela obavezu da prostor nekadašnjeg brodogradilišta očisti od grita kako bi Porto Montegro na toj lokaciji počeo da gradi remontni centar za mega i superjahte. Porto Montengro bi taj projekat radio u konzorcijumu sa holandskom brodograđevinskom korporacijom Damen.

Vlada je u oktobru 2014. potpisala ugovor sa Svjetskom bankom za kreditiranje projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ za četiri crne tačke u Crnoj Gori, od kojih je najznačajnija brodogradilište Bijela. Nakon komplikovanih i dugotrajnih istraživanja i pripremnih radnji i uprkos obećanjima tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da će „tender biti raspisanu u junu 2015. i da će lokacija biti sanirana u narednih nekoliko mjeseci”, tek u septembru prošle godine raspisan je tender za izbor izvođača sanacionih radova koji podrazumijevaju uklanjanje oko 150 hiljada tona grita i zagađenog zemjišta. Posao je dodijeljen francuskoj kompaniji Vargo koja ima rok od 21 mjesec da završi posao, ali sada se ispostavilo da zagađenje u Bijeloj ima još na nekoliko drugih lokacija.

22 miliona eura je vrijednost ugovora koji je Vlada potpisala sa firmom Vargo za uklanjanje grita sa jedne od lokacija u brodogradilištu u Bijeloj

„Za dalje razmatranje opcije uključivanja novih lokacija u program sanacije kroz projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, neophodno je uraditi detaljnija istraživanja, kako bi se definisale mjere remedijacije, odnosno donijela odluka da li je i na kojim djelovima istraživane lokacije potrebno pristupiti čišćenju, kao i precizirali troškovi ove aktivnosti. Ova dodatna istraživanja neophodno je sprovesti kako bi se utvrdilo „nulto stanje na cjelokupnoj lokaciji Brodogradilišta Bijela“, ostvarila dugoročna održivost višemilionskih sanacionih mjera koje se sprovode u okviru ugovorenih radova sa kompanijom Valgo (Faza I), a sve u cilju pripreme lokacije za preuzimanje od strane budućeg koncesionara”, piše u Vladinoj informaciji od 18. oktobra.

Vlada je prihvatila predlog konzorcijuma Porto Montenegro-Damen da oni o svom trošku sprovedu neophodna ispitivanja koja koštaju skoro 127 hiljada eura bez PDV-a i da im se taj iznos kasnije odbije od iznosa koncesione naknade za Bijelu. Analizu podataka prikupljenih iz tih istraživanja obaviće CETI, taj posao koštaće dodatnih skoro 60 hiljada eura sa PDV-om i platiće ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Tek nakon okončanja tih ispitivanja i analiza Vlada i konzorcijim Porto Montenegro-Damen moći će, kako se navodi u Informaciji, da “odrede mogući plan remedijacije za fazu Il, pripreme sprovođenje plana remedijacije za fazu Il paralelno sa remedijacijom faze I (uključujući troškove i period trajanja) i ažuriraju lzvještaj o nultom stanju, koji će biti sastavni dio dodataka koje treba priložiti u usaglašenoj formi uz Koncesioni ugovor za brodogradilišnu luku Bijela”. To u suštini znači da će se realizacija dugo obećavanog servisnog centra za mega i superjahte u Bijeloj, sigurno odložiti za još nedefinisano dug vremenski period.

Zbog remontnog centra uveden stečaj u Jadransko brodogradilište

U cilju izgradnje remontnog centra Vlada je sredinom 2015. uvela stečaj u kompaniju Jadransko brodogradilište Bijela i uništila tu državnu firmu sa nekoliko stotina zaposlenih. Porto i Damen su na ljeto prošle godine kupili dio infrastrukture bivšeg brodogradilišta, a premijer Duško Marković je prilikom posjete Tivatu 25. jula prošle godine izjavio da se privode kraju pregovori sa tim konzorcijumom oko koncesionog ugovora kojim bi Damenu bila ustupljeno gazdovanje brodogradilišnom lukom Bijela na 90 godina.

“U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada nove kompanije koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti. To je investicija koja treba da u naredne tri godine iznese oko 20 miliona eura i obezbijedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja. Znate što Damen znači u svojoj branši u svijetu i imati ga u Crnoj Gori nije samo šansa, već i privilegija. U ove tri godine razvijaće se nova kompanija sa ozbiljnim potencijalom, sa zapošljavanjem velikog broja ljudi i vjerujem da će ta investicija biti šansa za više desetina novozaposlenih koji sebe vide u jahting industriji. Ta kompanija donijeće ozbiljne benefite“, istakao je Marković, dodajući da će Vlada ubrzati administrativnu proceduru kako bi nova kompanija što prije započela sa radom, a to podrazumijeva i izmiještanje otpadnog grita iz Bijele. Do danas, međutim, nije započeto ozbiljnije izmještanje otpadnog grita, niti je još potpisan koncesioni ugovor sa Porto Montenegrom i Damenom.

Bonus video: