Robot bi mogao da umiruje vaše dijete dok prima vakcinu

Robot bi najprije pozdravio djecu po njihovom dolasku kod ljekara, tražio da mu "bace kosku", razgovarao bi sa djecom o omiljenim filmovima i pustio bi neku muziku za njih
57 pregleda 1 komentar(a)
Robot u ordinaciji, Foto: Mashable.com
Robot u ordinaciji, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 13.07.2013. 10:17h

Odlazak sa djetetom kod ljekara nije uvijek jednostavan. Stoga su istraživači u Kalgariju osmislili drugačiji način kako da djetetu boravak u ordinaciji učine prijtnijim.

Oni testiraju robota programiranog tako da djecu relaksira prije nego recimo prime vakcinu protiv gripa, piše Mashable.

Tanja Beran, jedan od istraživača i profesor na Univerzietu u Kalgariju, kaže da su u istraživanju učestvovala djeca uzrasta četiri do devet godina. Sva djeca, njih 57, su tokom istraživanja plakala na pomen igle. Djeca su podijeljena na dvije grupe, kontrolnu i grupu kojoj je tokom vakcinacije predstavljen robot.

Robot bi najprije pozdravio djecu po njihovom dolasku kod ljekara, tražio da mu "bace kosku", razgovarao bi sa djecom o omiljenim filmovima i pustio bi neku muziku za njih. Potom bi robot zamolio dijete da mu pomogne da očisti prašinu sa jedne od igračaka, što pomaže opuštanju mišića, nakon čega medicinska sestra može da da vakcinu.

"Ako su djeca opuštena onda manje obraćaju pažnju na bol", kaže Beran.

Prijatna iskustva tokom istraživanja su imali čak i roditelji, koji sve vrijeme mogu da, zajedno sa djecom, komuniciraju sa robotom i na taj način dobijaju svoju ulogu koja je prijatnija od umirivanja djeteta koje je na ivici plača zbog pomisli da će za koji trenutak primiti vakcinu.

Lari Rouzen, psiholog, kaže da je dobro sve što može da doprinese jačanju ličnosti, bilo da dolazi od čovjeka ili robota.

"Jedino bih bio zabrinut ako bi djeca suviše vremena provodila sa robotima umjesto sa ljudima", kazao je on za Mashable. "Ali", dodaje on, "kada je riječ o bolesnoj djeci, mišljenja sam da je za dijete dobro sve što može da ublaži njegovu emicionalnu bol, bilo da je to čovjek ili robot".

Robot u ordinacijama je projekat na kojem se još radi. Beran, koja radi na tom projektu, kaže da bi u budućnosti roboti mogli da budu programirani za individualan rad sa pacijentima sa različitim zdravstvenim problemima, piše Mashable.

Bonus video: