Rodeo sa Fordovim "divljim konjem"

Legendarni američki “muscle-car” je u verziji sa 2,3-litarskim turbobenzincem spreman za galop, ali i za štedljivu vožnju
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2017. 19:51h

Šesta generacija ford mustanga prvi put je postala dostupna u Evropi prije nekoliko mjeseci. Kakav osjećaj pruža legendarni američki “masl-kar” u najnovijoj verziji, ispitali smo tokom par dana provedenih za njegovim volanom.

Iako je na našim putevima nesvakidašnja pojava, ford mustang na neki način ne treba posebno predstavljati. Zvijezda mnogih filmova, televizijskih programa i spotova, prodat je u više od devet miliona primjeraka u zadnjih 50 i nešto godina, a vlasnici cijene njegov stil, performanse i vrijednost.

Tipični američki dizajn nije se suviše promijenio tokom godina, pa danas imamo gotovo savršenu kombinaciju retro stila i modernih linija i elemenata. Divlji konj je na pravi način interpretiran u formi četvorotočkaša. Mišićave konture, dugačka hauba, uski prozori i kratka pozadina odaju utisak neukrotivog automobila koji samo čeka da krene u galop.

Ali prije nego počne rodeo, malo ćemo da zavirimo i unutra. Mustang je širok automobil, a to se osjeća i u njegovom enterijeru. Za one naprijed ima dosta prostora, što se ne bi moglo reći za zadnja sjedišta, gdje će biti tijesno svakom višem od 1,60 m. Osim velikog odjeljka ispod naslona za ruke, u kabini nema previše mjesta za sitnice. Prtljažnik ima dosta širok otvor i dosta je dubok, a možete ga povećati obaranjem naslona zadnjih sjedišta. Unutrašnjost odiše sportskom sirovošću, ali i dozom luksuza. Obuhvaćen kožnim sjedištem, vozač pred sobom ima volan sa poznatim znakom divljeg konja, a na centralnoj konzioli veliki displej multimedijalnog uređaja. Materijali odgovaraju gruboj prirodi mustanga, ali čak i tvrda plastika ovom automobilu dobro stoji.

Ipak, ono što čini pravi karakter mustanga nalazi se pod haubom. Ne očekujte ogromnu V8 mašinu, ovdje je za pogon zadužen četvorocilindarski turbobenzinac zapremine 2,3 litra koji razvija 315 KS. Američke “masl-kar” automobile obično krasi velika snaga i brzina, ali ne i pretjerano dobra upravljivost. Koliko je mustang dobar u tom segmentu, provjerili smo na stazi karting centra “Podgorica”. Biramo sportsko podešavanje upravljača i krećemo. Motor se ne oglašava grmljavinom, već upečatljivim brundanjem, što je očekivano za jedan turbo. Već pri malom gasu dobijate snažnu vuču, a na kratkim pravcima automobil pokazuje potencijal kao da raspolaže sa dosta većom snagom. Ubrzanje od 0 do 100 traje manje od šest sekundi.

Ako želite još agilniju vožnju, imate prekidač za odabir sportskog načina rada, a ako ste baš iskusni tu je i trkački mod kod kojeg je kontrola stabilnosti isključena. Mustang se otima kao da želi da vas zbaci, ali ipak vam dozvoljava da održite kontrolu nad njim.

Pokazalo se da su Fordovi inženjeri odradili dobar posao u prilagođavanju automobila evropskim ukusima. Mustang je čak i u uskim krivinama vrlo okretan, stabilan i odlično prati želje vozača. Šestostepeni mjenjač krasi pravi sportski štih. Očekivano tvrd, on ima dosta kratak hod i savršeno se slaže sa potentnim motorom. Moćne kočnice dozvoljavaju kočenje pred sam ulazak u krivinu, a veliki obrtni moment omogućava snažno ubrzanje na izlasku iz nje.

Onda kada trkački karakter treba da stavite u drugi plan, nema problema. Mustang se prilagođava novonastaloj situaciji jer ima dobro izolovanu kabinu, a u “normal” modu vožnje uopšte nije divalj, već su ubrzanja tečna i prijatna. Udobnost je kod ovakvih vozila relativan pojam, ali ako put nije suviše neravan, sa mustangom možete komforno i na duža putovanja. Pritom, potrošnja je više nego povoljna, pa mustang možete zadržati ispod 10 litara u prosjeku. Preglednost je dosta dobra za ovu klasu vozila, jedino je teško odrediti gdje se hauba završava.

Kod testnog mustanga imamo osnovni nivo opreme bez ijednog dodatka, ali u okviru njega imate gotovo sve što je u ponudi, između ostalog aluminijumske točkove od 19 inča, ksenonske farove i paket trkačkih instrumenata. Cijena ovakvog ford mustanga na našem tržištu je 43.720 eura.

Tehnički podaci

Motor: Četvorocilindarski turbobenzinac • Zapremina: 2.300 cm3 • Snaga: 317 KS @ 5.700 o/min • Obrtni moment: 432 Nm @ 3.000 o/min • Pogon: Na zadnje točkove • Mjenjač: manuelni, šestostepeni • Najveća brzina: 233 km/h • Ubrzanje 0-100 km/h: 5,8 s • Potrošnja: 8,0 l/100 km • Dimenzije (DxŠxV): 4.783 x 1.915 x 1.382 mm • Međuosovinski razmak: 2.720 mm • Prtljažnik: 382 l • Masa: 1.598 kg

Galerija

Bonus video: