Romi školu napuštaju zbog siromaštva i nasilja vršnjaka

Praksa pokazuje drugačije stanje od onog koje je dobijeno istraživanjem, jer djevojčice zbog ugovorenih brakova i rada u porodicama češće prekidaju školovanje
173 pregleda 13 komentar(a)
Djeca, škola, Foto: Arhiva Vijesti
Djeca, škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.10.2018. 18:20h

U 30 anketiranih porodica pripadnika RE zajednice, čija djeca pohađaju nastavu u osnovnim školama “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću, “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici i “Radomir Mitrović” u Beranama, isto toliko djece je odustalo od redovne nastave.

To je saopšteno prilikom predstavljanja studije koja se bavila odustajanjem djece iz RE zajednice od redovnog školovanja koju je uradila neformalna koalicija sastavljena od predstavnika institucija i nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem socijalnog statusa pripadnika RE zajednice. Koaliciju, koja je osnovana 2012. godine, čine CB Nikšić, Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Institut za javno zdravlje i NVO Centar za romske inicijative, Crnogorski ženski lobi iz Podgorice, “Ruža” iz Berana i Ženska REA mreža Prva.

Od 30 učenika, kako je pokazala anketa, od redovnog školovanja odustala su 26 dječaka i četiri djevojčice.

Kako je kazala Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative (CRI), praksa pokazuje drugačije stanje od onog koje je dobijeno istraživanjem, jer djevojčice zbog ugovorenih brakova i rada u porodicama češće prekidaju školovanje.

“Kod analize primjećujemo da su roditelji najčešće prikazivali mušku djecu da su odustala od škole, ali ne i žensku, i to u većini slučajeva samo po jedno dijete iako je poznata činjenica da imaju mnogočlane porodice”, kazala je Delija.

I dok su anketirani nastavnici i pedagozi naveli da je nerazumijevanje značaja obrazovanja od strane roditelja ključni razlog što njihova djeca napuštaju školu, pri čemu, kako su saopštili, ne treba zaboraviti probleme egzistencijalne prirode i uslove života sa kojima se suočava RE zajednica, za roditelje su to neadekvatni uslovi života i fizičko nasilje od strane neromske djece.

Zato je jedna od preporuka studije proizašle iz ankete, uspostavljanje adekvatne i dovoljno kvalitetne saradnje između škola i prosvjetne inspekcije zasnovane na međusobnom obavještavanju o ishodima njihovih prijava i preduzetih mjera od inspekcije.

Nikšićki Centar bezbjednosti godinama podržava aktivnosti koje se odnose na socijalnu integraciju Roma i Egipćana, a prema riječima Slavka Milića kroz rad Koalicije učestvuju i u sprječavanju odustajanja djece iz RE zajednice od redovnog školovanja, kao i u suzbijanju svih negativnih pojava u društvenim zajednicama.

Pored studije urađena je i studija o radu Koalicije od njenog osnivanja do danas. Ona na šta su članovi Koalicije posebno ponosni, kako je kazala Delija, to je činjenica da su u posljednje tri godine suzbili 57 slučajeva dječjih ugovorenih brakova, kao i da je više od 4.000 pripadnika RE zajednice upoznato sa posljedicama porodičnog nasilja, djećjih brakova i sa zakonodavnim okvirima o značaju obrazovanja, zdravstvene zaštite i reproduktivnog zdravlja.

Delija: Nema povratnih informacija od inspekcije

Ono što su anketa i naknadno urađena studija takođe pokazali, kazala je Delija, je nedovoljna saradnja škola i Prosvjetne inspekcije kada je u pitanju odustanak djece iz RE zajednice od daljeg školovanja.

“Kada škole pokrenu procedure Prosvjetnoj inspekciji da je dijete odustalo od redovnog školovanja nemaju povratnu informaciju šta se desilo, da li je inspekcija reagovala i hoće li se to dijete vratiti u školski sistem”, kazala je Delija.

Bonus video: