Sa NFC tehnologijom zaboravićete na platne kartice

Uz NFC vam nijesu potrebne ni kreditne kartice ni pay-pass sticker, već je dovoljno da primicanjem telefona odgovarajućem terminalu u prodavnici (slični postojećim POS terminalima) izvršite plaćanje
262 pregleda 3 komentar(a)
NFC, Foto: Shutterstock
NFC, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 17:12h

Kada je prije nekoliko godina na najvećem kongresu mobilne telefonije u Barseloni predstavljena NFC (Near Field Communication), mnogima je to bilo strano i daleko, međutim, dolaskom nove generacije mobilnih telefona mogućnosti koje ona donosi zadivljuju sve korisnike.

Prva i najbitnija povoljnost koju donosi NFC tehonologija je beskontaktno plaćanje. Dakle, nijesu vam potrebne ni kreditne kartice ni pay-pass sticker, već je dovoljno da primicanjem telefona odgovarajućem terminalu u prodavnici (slični postojećim POS terminalima) izvršite plaćanje.

NFC je, prema riječima stručnjaka, ubjedljivo bezbjedniji sistem za beskontaktno plaćanje robe i usluga. Jedini uslov je da u svom telefonu imate posebnu SIM karticu koja u svom čipu ima učitanu PayPass aplikaciju sa podacima sa Vašeg debitnog ili kreditnog računa. Ažuriranje podataka na računu obavlja se preko mobilne mreže i time ne postoji mogućnost zloupotrebe. Zahvaljujući tome, na srednji rok NFC tehnologija može ozbiljno ugroziti tržište platnih kartica.

Prilikom naplate na terminalu dodirom telefona sa NFC označenim mjestom telefon traži sinhronizaciju i kroz nekoliko sekundi sa računa se skida naplaćeni iznos. Osim plaćanja, NFC možete koristiti i za prenos ostalih podataka (npr. multimedija) sa telefona na telefon ili neki drugi uređaj sa tom tehnologijom.

Crnogorske banke nude stikere za plaćanje (Ilustracija)

Nijedna banka u Crnoj Gori još ne pruža ovu vrstu usluge, ali će širom primjenom pametnih telefona sa ugrađenom NFC tehnologijom to svakako učiniti. Do tada, nekoliko banaka nudi platne kartice koje omogućavaju beskontaktno plaćanje. U ponudi su i PayPass stikeri, koje možete zalijepiti na Vaš mobilni telefon ili neki drugi predmet koji stalno nosite sa sobom, čime polako zaboravljate i plastične platne kartice. S obzirom na penetraciju mobilne telefonije u Crnoj Gori, a, po svemu sudeći, i sve široj upotrebi pametnih telefona, vjerovatno nije daleko dan kada će građanima biti ponuđene NFC platne usluge.

Da bi koristili NFC tehnologiju, potrebno je i da imate uređaj s tom tehnologijom. Ona je prisutna kod novijih modela Appleovog iPhone-a, a dostupna je i kod aktuelnih telefona proizvođača Samsung, HTC, Sony, Nokia... Listu NFC telefona možete pronaći ovdje.

Bonus video: