SAD: Špijuni koriste Android i Ajfon

GPS lokacija odaje položaj korisnika, što bi neki pojedinci i te kako mogli iskoristiti
2 komentar(a)
android, ajfon, Foto: Readwrite.com
android, ajfon, Foto: Readwrite.com
Ažurirano: 23.12.2012. 20:15h

Prije više godina kada su špijuni i zaposleni u vladama željeli bezbjednije telefone, posegnuli su za Blekberijem. Ipak, vremena su se promijenila.

Zaposleni treba da vode računa o suprotstavljanju hakerima

Sve više zaposlenih u agencijama pri američkoj vladi koriste Androide i Ajfone.

Čak je i Državna bezbjednosna agencija SAD usvojila taj trend, pa je tako objavila i uputstvo za korištenje iOS-a, koji može biti koristan i običnim korisnicima koji drže do privatnosti.

Zanimljivo je da taj dokument otkriva koliko su Ajfon i Ajpad uređaji korisni špijunima.

Spisak rizika

Zaposleni treba da vode računa o suprotstavljanju hakerima, pa čak imaju i dugačak spisak rizika uključujući i to da im neko može instalirati mikrofon u aparat ili daljinski aktivirati kameru. Takođe, GPS lokacija odaje položaj korisnika, što bi neki pojedinci i te kako mogli iskoristiti.

Agencija takođe savjetuje da se Ajpad i Ajfon ne nose na važne sastanke

Agencija navodi da je Ajfon manje – više otporan na "blutut" napade od drugih smartfona, ali su zato podložni zloupotrebi putem mejla ili mreže mobilne telefonije.

Jedan od najvećih rizika za Ajfon, prema dokumentima, je taj da ga vlasnik ostavi uključenog na punjenje u neobezbjeđenu utičnicu.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju rizike od toga da neko na javnim kioscima za punjenje telefona kopira sadržaje iz žrtvinog uređaja.

Agencija takođe savjetuje da se Ajpad i Ajfon ne nose na važne sastanke, jer bi neko mogao da čak i putem ugašenog uređaja snima tajne razgovore.

Bonus video: