Sajam pronalazaka u Temišvaru: Dva zlata i dva srebra za crnogorskog pronalazača

Dva zlata dobili su pronalasci Solarni kolektor za toplu vodu i Balanser obrtnog momenta kod bicikla, dok su srebra uzeli Tanki amortizer zemljotresa i Dinamičko krilo aviona
50 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Ilinčić, Foto: Gov.me
Zoran Ilinčić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.06.2016. 14:15h

Crnogorski pronalazač Zoran Ilinčić na Sajmu pronalazaka održanom u Temišvaru od 25. do 27. maja predstavio se sa četiri pronalaska i osvojio dvije zlatne i dvije srebrne medalje, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Dva zlata dobili su pronalasci Solarni kolektor za toplu vodu i Balanser obrtnog momenta kod bicikla, dok su srebra uzeli Tanki amortizer zemljotresa i Dinamičko krilo aviona.

Solarni kolektor za toplu vodu je nova konstrukcija solarnog kolektora, koja ima izuzetno dobar koeficijent pretvaranja svjetlosne energije u toplotnu. Pretvarač jeizrađen od staklenih cijevi, limenog grijača, ravne staklene ploče i izolatora. Njegova prednost ogleda se u činjenici da ekstremno dobro koristi sunčevu energiju, a njegova izrada je brza i jeftina. Ovaj pronalazak nagrađen je i specijalnom diplomom Privredne komore Rumunije.

Balanser obrtnog momenta kod bicikla je uređaj koji omogućava da se smanje sinusne promjene veličine obrtnog momenta kod bicikla za vrijeme rotacije pedala.

Tanki amortizer zemljotresa je novi dizajn uređaja koji, kada je instaliran u zgradi, sprečava njeno rušenje, dok je Dinamičko krilo aviona uređaj konstruiran da korišćenjem Bernulijevog i Pito efekta kod klasičnog aviona povećava uzgon bez povećanja potrošnje goriva.

Na Sajmu u Temišvaru učestvovali su pronalazači iz devet zemalja i izloženo je 205 pronalazaka. Između ostalih, svoje pronalaske je izložilo više od dvadeset timova pronalazača sa različitih Evropskih Univerziteta i naučnih Instituta.

Ministarstvo nauke kroz Konkurs o sufinansiranju naučnoistraživačke djelatnosti podržalo je učešće crnogorskog pronalazača na Sajmu u Temišvaru.

Bonus video: