Samsung ostvario rekordan kvartalni profit

Neto dobit u tromjesečnom periodu od jula do septembra porasla je za više od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine
1 komentar(a)
Samsung, Foto: Www.idownloadblog.com
Samsung, Foto: Www.idownloadblog.com
Ažurirano: 25.10.2013. 08:36h

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics objavila je još jedan rekordni kvartalni profit, uglavnom od prodaje poluprovodnika za računare i jeftinijih "pametnih telefona".

Najveći svjetski proizvođač "pametnih telefona", čipova i televizora je danas saopštio da je neto dobit u tromjesečnom periodu od jula do septembra porasla za više od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine - na osam hiljada milijardi vona (7,5 milijardi dolara).

To je sedmi uzastopni kvartal da Samsung obara rekorde prihoda. Rast je podstaknut prodajom poluprovodnika i jeftinijih "pametnih telefona", dok su u prethodnim kvartalima generator rasta bili skuplji "pametni telefoni".

Poslovanje s mobilnim telefonima kompanije takođe je zabeležilo rekordnu dobit sa udjelom od skoro 70 odsto u ukupnoj dobiti firme. Međutim, rast prodaje naprednijih smartfona Galaxy S4 i Galaxy Note 3, zaustavljen je u trećem kvartalu i ostao je na nuli u odnosu na prethodni kvartal.

Na tržištu skupljih "pametnih telefona" Samsung osjeća konkurenciju od lansiranja Appleovog najnovijeg telefona iPhone 5S. Udio Samsunga u prodaju smartfona na tržištu SAD - gdje su ti uređaji najtraženiji, opao je u septembru na 29 odsto, sa 37 odsto koliko je iznosio u avgustu, a vodeći je Apple čiji je udio u septembru porastao na 39 odsto zahvaljujući Iphoneu 5s.

"Rezultati Samsunga odražavaju sadašnju situaciju na globalnom tržištu 'pametnih telefona'. Tržište 'premijum pametnih telefona' ne raste brzo", rekao je analitičar Jang Park.

Bonus video: