Samsung predstavio "Galaxy S II" i "Galaxy Tab II"

Objavljivanjem fotografija svog novog smart telefona i tablet uređaja koreanski gigant Samsung napravio predpremijeru prije samog početka Mobajl Vorld kongresa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 21:07h

Samsung Galaxy S II

Samsung je predstavio telefon Galaxy S II, koji je opremljen procesorom s dva jezgra, ima poboljšan ekran i može da pristupi internetu preko HSPA+ mreže.

Novi telefon koristi Android 2.3, a njegov ekran od 10,9 cm (4,3 inča) s rezolucijom 480x800 piksela, zasnovan je na unaprijeđenoj verziji Samsungove Super AMOLED tehnologije, koja ima manju potrošnju i kvalitetniju sliku kad se koristi na otvorenom i gleda sa strane.

Dimenzije novog telefona su 125x66x8 milimetara na najtanjem dijelu – i kao i postojeći model s istim imenom ima malo ispupčenje s donje strane – a težina 116 grama. Kamera sa zadnje strane ima rezoluciju od 8 megapiksela, LED blic i može da snima video u rezoluciji 1080p, sa 30 slika u sekundi, a prednja kamera je rezolucije 2 megapiksela. Ukupan memorijski kapacitet je 16 ili 32 GB, a pomoću mikroSD kartice može se dodati još 32 GB.

Galaxy S II može da pristupi internetu koristeći Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) ili HSPA+ do 21 Mb/s, što omogućabva i gledanje videa. Ukoliko se koristi Wi-Fi Direct, taj telefon može da se povezuje s drugim kompatibilnim uređajima a da ne koristi prostupnu tačku.

Baš kao i Google Nexus S, i Samsungov telefon ima funkciju komunikacije u bliskom polju (Near-Field Communication, NFC) koja se najviše pominje u kontekstu novog vida plaćanja, mada se može upotrijebiti i u druge svrhe, uključujući dijeljenje informacija između dva uređaja kad su dovoljno blizu. Postojaće i verzija koja nema NFC, pa će operatori tu tehnologiju moći da stave na SIM karticu.

Novi telefon počeće da se isporučuje tokom mjeseca, ali njegova cijena još nije poznata.

Samsung Galaxy Tab II

Samsung je svojoj porodici tabličnih računara dodao još jednog člana, model Galaxy Tab, s ekranom od 25,6 cm (10,1 inč) i verzijom 3.0 operativnog sistema Android, poznatom pod nazivom Honeycomb.

Rezolucija novog ekrana je 1280x800 piksela, a pod haubom je dvojezgreni procesor na 1 GHz. Dimenzije tableta su 246x170x10 milimetara, a težak je 599 grama, što je znatno manje od Motorolinog tableta Xoom istih dimenzija ekrana i sa istim operativnim sistemom. Motoril Xoom je težak 730 grama. Kamera na poleđini ima rezoluciju od 8 megapiksela i LED blic, a ona s prednje strane 2 megapiksela.

Korisnici koji žele da gledaju video koji se emituje sa interneta, mogu da mu pristupe koristeći Wi-Fi (802.11a/b/g/n) ili HSPA+ vezu brzine do 21 Mb/s (pod uslovom da je njihov mobilni operator prešao na takvu mrežu).

Uređaj će se pojaviti najranije u junu, a cijena nije saopštena.

Bonus video: