Šehović: Nije bilo diskriminacije, opet bih izabrao Stanišića za direktora

Šehović je istakao da je Stanišić imao mnogo kvalitetniji program za rješavanje nedostatka prostornog kapaciteta i da je nakon što je izabran za direktora većinu od toga sproveo u praksi
337 pregleda 6 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2018. 14:45h

Ministar prosvjete i obrazovanja Damir Šehović danas je kazao da prilikom izbora direktora vrtića “Đina Vrbica”, nije bilo diskriminacije, niti je znao političku ili bilo koju drugu opredijeljenost kandidata i da bi opet izabrao Vuka Stanišića na tu funkciju.

“U tom slučaju sam, kao i u svim drugim u 250 ustanova u Crnoj Gori, poštovao sam Zakon o opštem obrazovanju i vodio se njime i donio odluku, za koju smatram da je ispravna i na koju nije bilo žalbe”, kazao je Šehović na suđenju po tužbi bivše pomoćnice direktora podgoričkog vrtića “Đina Vrbica” Milene Mijović.

Mijović je tužila državu i Ministarstvo prosvjete zbog diskriminacije po osnovu političkog opredjeljenja, odnosno neopredjeljenja.

Traži da se poništi odluka o izboru Vuka Stanišića za direktora te javne predškolske ustanove i presuda javno objavi, sudija danilovgradskog Osnovnog suda Nina Radunović za deseti decembar je zakazala izricanje presude.

Šehović je istakao da je Stanišić imao mnogo kvalitetniji program za rješavanje nedostatka prostornog kapaciteta i da je nakon što je izabran za direktora većinu od toga sproveo u praksi.

“Mijović se u programu nije na kvalitetan način bavila tim velikim problemom. Pored toga, jedan od razloga, kojim sam se rukovodio, bio je i taj što je za pola godine dok je bila vršilac dužnosti stvorila ogroman animozitet od zaposlenih prema njoj, okrenula je kolektiv protiv sebe što je jednog trenutka prijetilo da preraste u neki vid štrajka. To bi paralisalo rad ustanove, koja brine o oko četiri hiljade mališana”, istakao je Šehović.

Mijović je istakla da je za vrijeme dok je bila pomoćnica direktora slala brojne dopise Upravi za nekretnine, Glavnom gradu da im omoguće da koriste besplatno prostore, kao i da nije mogla da za kratko vrijeme, riješi godinama nagomilavane probleme u toj instituciji.

Sutkinju Radunović je interesovalo kako to da je, kad je donio odluku o izboru Stanišića, u kabinet pozvao samo njega i Mijovićku, a ne i trećeg kandidata, Svetlanu Vujović.

"Njih dvoje bili su daleko bolji od trećeg kandidata", kazao je ministar.

Na insistiranje Mijović i njenog advokata Budislava Minića da kaže koje je stručne kvalitete kandidata uzeo u obzir pri izboru direktora, Šehović je odgovorio da je to odlučio na osnovu kompletne dokumentacije.

"U prilog tome da nije bilo političke diskriminacije govori i to da sam je prethodno postavio za vd direktora ustanove, što je prethodilo ovom konkursu, a mogao sam postaviti bilo koga, jer se ne raspisuje javni konkurs za postavljenje v.d.", istakao je Šehović

Šehović je kazao da ne može da se sjeti da li ima nekih drugih razloga od navedenih, jer je proteklo dvije godine od pomenutog događaja.

Bonus video: