SETI prekinuo osluškivanje svemira

Izvršni direktor Instituta Tom Pirson je u prošlonedjeljnom pismu donatorima objasnio da se antensko polje stavlja u stanje hibernacije zbog problema sa finansiranjem projekta.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 19:32h

Nedostatak novca za plaćanje operativnih troškova doveo je do prekida rada čuvenog antenskog polja Alen Teleskop Araj u Kaliforniji kojim upravlja SETI institut (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Traganje za vanzemaljskom inteligencijom).

Da podsjetimo, antene su dosad skenirale nebo tražeći signale vanzemaljskih civilizacija.

Izvršni direktor Instituta Tom Pirson je u prošlonedjeljnom pismu donatorima objasnio da se antensko polje stavlja u stanje hibernacije zbog problema sa finansiranjem projekta.

Naučnici iz instituta tvrde da se prekid rada dogodio u jako lošem trenutku jer se nalaze na pragu otkrića mnogih novih planeta.

SETI-jev astronom Set Šostak je prekid rada uporedio sa Kolumbovim brodovima Nina, Pinta i Santa Maria koji su umjesto da krenu na plovidbu poslije koje je otkrio Ameriku, ostali u luci.

Vlada je odustala od finansiranja još 1994. godine

"Imamo antene, ali ih ne možemo pokrenuti bez dovoljno sredstava. Iskreno, ako bi svako dao tri centa više za porez, mogli bismo otkriti imamo li društvo u svemiru", rekao je.

Iako najveći projekt "hibernira", SETI nastavlja sa ostalim programima, kao što je "setiQuest Explorer" u kojem volonteri dobijaju dozvolu da pregledaju uzorke uhvaćenih signala ne bi li otkrili nešto što postojeći algoritmi nisu protumačili.

Za finansiranje SETI-ja nekad je bila odgovorna američka vlada, ali 1994. godine Kongres je zaključio da se radi o neisplativom projektu. Međutim, osluškivanje signala iz svemira se nastavilo zahvaljujući privatnim donatorima koji su sada takođe smanjili ili ukinuli svoje donacije.

Bonus video: