Šimpanze izvode svete rituale?

„Ovo istraživanje bi moglo da pruži novi uvid u to kako su započeli sveti rituali kod ljudi“
99 pregleda 14 komentar(a)
Šimpanze, Foto: Shutterstock
Šimpanze, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2016. 21:11h

Posmatrajući krišom ponašanje šimpanzi, istraživači su otkrili njihovo misteriozno i pomalo bizarno ponašanje koje podsjeća na začetak ritualnog ponašanja, karakterističnog za ljudsku vrstu.

Novi snimak pokazuje da šimpanze ispoljavaju bizarno ponašanje – koje bi moglo da bude forma svetog rituala koje bi moglo da pokazuje začetak religioznog vjerovanja, piše Independent.

Šimpanze u zapadnoj Africi su uhvaćene kako bacaju i lupaju kamenje o drveće i bacaju ih u šupljine unutar drveća, što je dovelo do nagomilavanja velike količine kamenja. Ovo kamenje, kako se čini, nema nikakvu funkciju i moglo bi da bude primjer rane verzije ritualnog ponašanja.

Otkriće bi moglo da pomogne istraživačima da nauče više o osnovama čovekove religije i rituala i kako su se te aktivnosti formirale u našoj istoriji.

Naučnici su rekli da su ponašanje posmatrali pomoću kamera koje su bile postavljene tako da se prati ponašanje šimpanzi. Vidjeli su ih kako montiraju gomilu kamenja, sličnu vrsti ritualnih spomenika (kamenja naslaganog jedno na drugo) koji su pronalaženi kroz ljudsku istoriju.

Poznato je da šimpanze i drugi majmuni već dugo koriste kamenje i druge materijale u vidu alatki, uključujući njiihovo korišćenje u vidu alatki za krckanje oraha, kako bi došli do hrane koja je zatvorena u tvrdoj ljusci. Ali, čini se da novo ponašanje nema istu funkciju i svrhu.

„Ovo predstavlja prvi zapis ponavljanog posmatranja pojedinačnih šimpanzi koje koriste kamene alatke i za druge svrhe osim za dolaženje do hrane“, napisali su istraživači napisali u svom radu.

Za ljude, kamene građevine i kamene gomile simbolizuju širok spektar stvari, koje su koristili i za izgradnju grobova i hramova. Ovi primjeri spadaju među najranije primjere religioznog ponašanja u ljudskoj istoriji, tako da bi i ponašanje šimpanzi moglo da predstavlja instinkt sličan ovom.

Ponašanje šimpanzi bi moglo da predstavlja direktnu spregu sa religioznim ritualima ljudi. Autohtoni narod zapadne Afrike takođe skuplja kamenje u blizini svetog drveća, a slično ponašanje je viđeno i na drugim mjestima, na isti način koji je sablasno sličan ovom ponašanju koje smo ovdje otkrili.

„Ovo istraživanje bi moglo da pruži novi uvid u to kako su započeli sveti rituali kod ljudi“, izjavila je Laura.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: