Šinavatra redovni platiša poreza

Šinavatra, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi eura, u aprilu prošle godine zaključio je kupoprodajni ugovor sa San investments i preuzeo gazdovanjem dijela Svetog Nikole, gdje su Planom posebne namjene za obalno područje ucrtani turistički kapaciteti i marina
70 pregleda 6 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2018. 07:31h

Podgorička kompanija Global TS Montenegro, bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, uplatila je u opštinsku kasu 68 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost za zemljišni kompleks od 37 hiljada kvadrata koje posjeduje na ostrvu Sveti Nikola naspram Budve.

Ovim je najbogatiji naturalizovani Crnogorac nastavio sa redovnim izmirivanjem poreza, od kada je prošle godine za 24 miliona eura trgovao atraktivni dio Školja od firme San investments srbijanskog biznismena Stanka Subotića Caneta. Time se Šinavatrina firma našla na bijeloj listi, za razliku od mnogih drugih kompanija koje su osnovala „zvučna“ imena domaćeg biznisa, čije se nekretnine zbog neplaćanja poreza nalaze pod blokadama Opštine, koja je bila prinuđena da upisuje u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine hipoteke, kako bi se obezbijedila da će kad tad naplatiti poresko potraživanje. Nezvanično je „Vijestima“ rečeno u Opštini da je Sekretarijat za finansije napisao na desetine novih rješenja za upisa hipoteka jer se kasni sa plaćanjem poreza. I pored toga resorni sekretarijat ove godine će ostvariti rekordnu naplatu od gotovo 12 miliona eura na ime poreza, čime je omogućio redovno finansiranje svih budžetskih obaveza.

Šinavatra, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi eura, u aprilu prošle godine zaključio je kupoprodajni ugovor sa San investments i preuzeo gazdovanjem dijela Svetog Nikole, gdje su Planom posebne namjene za obalno područje ucrtani turistički kapaciteti i marina. Prva banka je upisala kaucionu hipoteku u iznosu od 15 miliona eura sa zabranom otuđenja i opterećenja na Šinavatrinu zemlju.

Šinavatra je postao novi, četvrti po redu vlasnik atraktivnog dijela ostrva. Staromještanke su prije gotovo dvije decenije prodale dio ostrva beogradskom biznismenu, nekadašnji političar JUL-a Nenadu Đorđević. On je započeo gradnju turističkog komleksa ali je zaustavljen, jer nije postojalo planskih dokumenata, nakon čega odlučuje da 2007. proda zemlju sa započetim građevinama za 20 miliona Subotićevoj kompaniji koja se kreditno zadužuje kod Prve banke.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008. onemogućavaju da se realizuje ambiciozni plan - izgradnja dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete. Zbog nevraćenog kredita Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali odustaje, nakon što je navodno dio obaveza San investments vratila.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je zvanično po Forbsovoj listi najbogatiji Crnogorac, čije se bogatstvo procjenjuje na 1.6 milijardi eura. Šinavatrina firma se ne može pohvaliti poslovanjem u Crnoj Gori. Global TS Monegenrgo poslovao je u 2017. godini, kako piše u finansijskom izvještaju dostavljenom Poreskoj upravi, sa gubitkom od 52.529 eura. Firma koja je registrovana 2015. do sada je nagomilala gubitak od 82.851 eura.

Bonus video: