Skadarska kozica dobila naučno ime

"Skadarska kozica ili tačnije Vladova kozica je osim u Skadarskom jezeru prisutna i brojna u rijeci Zeti, Matici kao i okolnim izvorima. Bez obzira što je prisutna u slivu Skadarskog jezera ova vrsta je ipak ugrožena i zahtijeva zaštitu ukljčivanjem u nacionalnu Crvenu listu i stavljanjem na spisak zaštićenih vrsta"
93 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2018. 12:00h

Poznata Skadarska kozica, sa područja sliva Skadarskog jezera, dobila je svoje naučno ime i njen naziv je Atyaephyra vladoi, saopštio je profesor Vladimir Pešić, po kome je dobila ime.

Kako je naveo, u radu koji potpisuje Aleksandra Jablonska sa kolegama sa Univerziteta u Lođu, Poljska, analizirane su populacije kozica sa područja sliva Skadarskog jezera korišćenjem mitohondrijalne DNK i pokazalo se da je u pitanju nova vrsta.

"Istraživanja kolega iz Poljske su pokazala da je vrsta nastala u kasnom Miocenu (epoha od pre oko 23 do 5,3 miliona godina), da se proširila u toke poslednje integlacijacije prije holocena odnosno prije oko 130 hiljada do 80 hiljada godina. Vrsta je naseljavala močvare koje su postojale prije nego što je nastalo jezero. Ovo pokazuje da je sam hidrološki sistem Skadarskog jezera nasta prije holocena", pojasnio je Pešić.

Kozice su, dodao je, relativno krupni rakovi, njihovi marinski srodnici se koriste u ishrani.

"Skadarska kozica ili tačnije Vladova kozica je osim u Skadarskom jezeru prisutna i brojna u rijeci Zeti, Matici kao i okolnim izvorima. Bez obzira što je prisutna u slivu Skadarskog jezera ova vrsta je ipak ugrožena i zahtijeva zaštitu ukljčivanjem u nacionalnu Crvenu listu i stavljanjem na spisak zaštićenih vrsta", naveo je Pešić.

Kako je poručio, s obzirom na to da je riječ o jednom od najstarijih stanovnika koji živi na našem području i koji je preživio stotine hiljada godina na ovom području nada se da će vrsta preživjeti, "i da ćemo naučiti da cijenimo značaj ovih lijepih organizama koji su ovdje ipak malo duže nego mi".

Bonus video: