Smijenjeni načelnik u sukobu interesa

ASK utvrdio da je Milinković nezakonito bio na dvije pozicije, u Rudniku primao 1.490 eura
292 pregleda 1 komentar(a)
vlade milinković, Foto: Rudnik uglja
vlade milinković, Foto: Rudnik uglja
Ažurirano: 08.11.2018. 20:09h

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a i odbornik u Skupštini opštine Pljevlja Vlade Milinković krši Zakon o sprečavanju korupcije jer istovremeno sa javnim funkcijama obavlja dužnost člana Odbora direktora Rudnika uglja u Pljevljima.

To piše u obrazloženju odluke Agencije za sprečavanje korupcije, koja je odlučivala po zahtjevu Miomira M. Mugoše, direktora Poreske uprave (PU) gdje je Milinković zaposlen.

Agencija je utvrdila da Milinković kao javni funkcioner krši Zakon o sprečavanju korupcije “jer sa javnom funkcijom obavlja i dužnost člana organa upravljanja - odbora direktora pravnog lica Rudnika uglja, čime je povrijedio odredbe zakona koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija“, navodi se u obrazloženju Odluke.

Agencija je utvrdila da je Milinković trebalo 30 dana nakon što je izabran za člana Odbora direktora, najkasnije do 30. septembra, da podnese ostavku na odborničko mjesto.

Zakonom o državnim službenicima propisano je da oni ne mogu biti predsjednici ili članovi organa upravljanja ili nadzornog organa privrednog društva, navodi ASK.

Milinković je 30. avgusta izabran za člana Odbora direktora Rudnika uglja, višegodišnjeg poreskog dužnika.

Direktor Poreske uprave smijenio ga je 25 dana kasnije sa mjesta načelnika područje jedinice PU u Pljevljima, a 9. oktobra ga i prijavio ASK zbog sumnje da je u konfiliktu interesa jer kao javni funkcioner, prima naknadu po osnovu članstva u Odboru direktora Rudnika uglja.

Za vršioca dužnosti načelnika područne jedinice PU u Pljevlja, Mugoša je imenovao Snežanu Vuković, suprugu bivšeg gradonačelnika Pljevalja, inače poslanika DPS-a Filipa Vukovića.

Milinković je u izjašnjenju ASK naveo da su mu pravnici objasnili da kao član Odbora direktora Rudnika uglja nema status javnog funkcionera i da je EPCG kupila sve akcije Rudnika uglja, te da država nije vlasnik.

U odluci Agencije konstatuje se i da je Milinković po osnovu članstva u Odboru direktora RU u septembru primio 1490 eura.

Bonus video: