Smijenjeno rukodovsto kompanije koja proizvodi Blackberry

Ideja RIM je bila da se na Blackberryju oslanja na vlastiti softver, što radi Apple s iPhoneom, dok su Samsung, HTC i Motorola prešli na Android, koji Google daje besplatno
56 pregleda 0 komentar(a)
RIM, Foto: Reuters
RIM, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2012. 11:05h

Kanadska kompanija RIM (Research In Motion Ltd.), koja je proizvođač mobilnih telefona Blackberry, promijenila je rukovodeći menadžerski kadar, u nadi da će novi ljudi donijeti inovacije u firmu koja sve više posrće na tržištu mobilnih i tablet uređaja.

Promijenjeni su direktori Džim Balsilije i Majk Lazaridis koji su dvije decenije vodili RIM, ali su u posljednjih nekoliko godina izgubili primat u borbi s Appleovim i Googleovim novim platformama.

Vođenje kompanije će sada preuzeti Torsten Hejns, koji je prije par godina u RIM došao iz Siemensa.

Akcije kompanije su na njujorškoj berzi u posljednjih godinu dana pale 75 odsto, dok udio Blackberryjevih nekada neprikosnovenih uređaja na američkom tržištu sada iznosi samo 11 odsto.

Do naglog pada prodaje Blackberryija došlo je u posljednje dvije godine, pojavom Appleovog iPhonea i mobilnih telefona s Android platformom.

Akcije kompanije su na njujorškoj berzi u posljednjih godinu dana pale 75 odsto.

Telefoni, koji su nekada predstavljali sigurnost i pouzdanost za političare, advokate, bankare i direktore velikih kompanija, danas ni izbliza više nisu toliko atraktivni i biznis kategorije korisnika mobilnih uređaja u velikom broju prelaze na Android i Windows telefone.

Ideja RIM je bila da se na Blackberryju oslanja na vlastiti softver, što radi Apple s iPhoneom, dok su Samsung, HTC i Motorola prešli na Android, koji Google daje besplatno.

Bivši rukovodilac RIM-a Džim Balsillije kaže da je sada cilj kompanije da očuva još neke pozicije van SAD-a, naročito u Aziji i Južnoj Americi, gdje nije došlo do pada prodaje.

Bonus video: