SNS: Bećković na obilježavanju stogodišnjice Podgoričke skupštine

U glavnom gradu će se 25. novembra održati i manifestacija povodom promovisanja zahtjeva za poništenje odluke o priznanju Kosova
166 pregleda 4 komentar(a)
srpski nacionalni savjet, momčilo vuksanović, Foto: Srpski nacionalni savjet
srpski nacionalni savjet, momčilo vuksanović, Foto: Srpski nacionalni savjet
Ažurirano: 21.10.2018. 12:36h

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kojoj će govoriti akademik Matija Bećković, saopšteno je iz Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

Predsjednik tog tijela, Momčilo Vuksanović, kazao je da je inicijativu za održavanje referenduma o ukidanju odluke Vlade Crne Gore o priznanju Kosova do sada podržalo oko 40 hiljada građana.

Vuksanović je rekao da je utvrđen raspored održavanja prigodnih manifestacija posvećenih "stogodišnjici Dana ujedinjenja" i da će prva svečanost biti održana 26. oktobra u Pljevljima.

Svečanost u Herceg Novom biće održana 6. novembra, dok će 8. novembra biti održana u Budvi.

Iz SNS-a su kazali da će svečana akademija u Beranama biti održana 24. novembra.

"Manifestacija povodom promovisanja zahtjeva za poništenje odluke o priznanju tzv. države Kosovo, održaće se 25. novembra u Podgorici, a u kulturnom dijelu programa predviđeno je održavanje velikog prigodnog koncerta", rekli su iz SNS-a.

Naučni skup pod nazivom „Ujedinjenje Crne Gore i Srbije“ će, kako je najavljeno, biti organizovan 30. novembra i 1. decembra u Podgorici.

"Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima, biće održana, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, 1. decembra u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a besjediće akademik Matija Bećković", kazali su iz SNS-a.

Iz SNS-a dodaju da će slične manifestacije biti održane u Baru, Nikšiću, Kotoru, Bijelom Polju i Danilovgradu.

Današnjem sastanku tog tijela u Podgorici sa ilderima parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, kao i, kako se navodi, istaknutim intelektualcima i organizacijama, prisustvovali su lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Prave Crne Gore Marko Milačić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Demokratske srpske stranke Dragica Perović, potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović, delegacija Narodne stranke u kojoj su bili Savo Marković, Budimir Dubak i Slaviša Guberinić.

Oni su pozvali i druge organizacije i parlamentarne političke partije, koje dominantno glasa srpski narod, da se priključe aktivnostima koje su "od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori".

Konstatovano je da oni imaju i "opozicionu i moralnu obavezu" da podrže ova nastojanja, da se kroz demokratsku, odnosno Ustavom definisanu proceduru, provjere odluke Vlade Crne Gore za koje se, kako su kazali, sumnja da ne izražavaju volju ogromne većine građana.

Bonus video: