Sonda Parker krenula prema Suncu

"Parker" je zaštićen revolucionarnim ugljeničnim toplotnim štitom i drugim tehnološkim čudima, a prvi susret sa Suncem će imati u novembru
56 pregleda 0 komentar(a)
Sonda Parker, Foto: Reuters
Sonda Parker, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2018. 10:08h

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas sondu koja bi trebalo da priđe Suncu bliže od bilo čega poslatog do sad.

Sonda "Parker" će proletjeti kroz spoljne ivice korone, spoljne atmosfere Sunca. "Parker" će se u jednom trenutku naći na šest miliona kilometara od površine Sunca, i ostaće dovoljno hladan uprkos ekstremnoj vrelini i radijaciji.

Naučnici će tako moći da istraže Sunce na način koji nikada prije nije bio moguć.

"Parker" je zaštićen revolucionarnim ugljeničnim toplotnim štitom i drugim tehnološkim čudima, a prvi susret sa Suncem će imati u novembru. Planirano je da sonda napravi 24 bliska prolaza tokom sedam godina. Projekat je vrijedan 1,5 milijardu dolara.

Hiljade posmatrača se drugi dan zaredom okupilo da bi gledali lansiranje, a među njima je bio i 91-ogodišnji astrofizičar Judžin Parker po kom je sonda dobila ime.

On je prije 60 godina iznio tezu o postojanju solarnih vjetrova - neprestanog toka čestica koje nadzvučnom brzinom napuštaju Sunce.

Ovo je pvi put da je NASA nazvala svemirsku letjelicu po živoj osobi.

Lansiranje je najprije bilo predviđeno za juče ujutru ali je odloženo zbog tehničkog problema.

Galerija

Bonus video: