Španija prijavila Google Evropskom sudu pravde

Najviši španski sud zatražio je danas od Evropskog suda pravde (ESP) da donese odluku o zakonitosti zahtjeva španskih građana da Google izbriše njihove podatke iz rezultata pretraživanja interneta.
61 pregleda 0 komentar(a)
Sud, Foto: Beta/AP
Sud, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2012. 20:15h

Španski sud želi da Evropski sud pravde(ESP) razjasni da li Goole treba da ukloni lične podatke iz indeksa svog pretraživača interneta i servisa vijesti čak i onda kada nije odgovoran za sadržaje prikazane u rezultatima.

Agencija za zaštitu podataka iz Madrida primila je više od 100 zahtjeva od španskih građana da njihovi podaci budu uklonjeni iz Google-ovih rezultata pretraživanja svjetske mreže.

Među građanima koji su se žalili je i jedan plastični hirurg koji ne želi da se na Googlu pojavljuju reference na jednu njegovu neuspjelu operaciju.

Španske sudije zatražile su od ESP-a da odgovori da li žalbe treba da se podnesu u Kaliforniji, gdje se nalazi sjedište Google-a.

Ovo je prvi slučaj prijavljivanja ovakvih žalbi najvišem evropskom sudu i mogao bi da ima dalekosežne posljedice po rad Google-a.

Pravo da se na internetu "bude zaboravljen" uneseno je u novu verziju pravilnika čije je usvajanje predložila Viviane Reding, evropski komesar za pravdu i fundamentalna prava. Pravilnik je trenutno na razmatranju u Evropskom parlamentu.

Bonus video: