Spašavanje evropskog satelita Envisat

Inženjeri trenutno ulažu velike napore da bi spasili Envisat, najvažniji evropski satelit za posmatranje Zemlje, koji je prestao da šalje podatke kontroli misije
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 19:48h

Zvaničnici navode da su radarski snimci pokazali da objekat težine osam tona nije fizički oštećen, ali da od njega više ne dobijaju informacije.

Envisat je lansiran 2002. godine kao najveća civilna svemirska opservatorija za posmatranje kopna, okeana, ledenih pokrivača na Zemljinim polovima i atmosfere.

Satelit, čije je korištenje do sada koštalo oko 2,5 milijardi eura, već je premašio planirani radni vijek za pet godina, ali se evropska agencija za istraživanje svemira ESA nadala da će on ostati upotrebljiv do 2014. godine.

Kontrola misije saopštila je da stručnjaci pokušavaju da obnove kontakt sa satelitom, ali priznaju da u ovom trenutku ne mogu mnogo da učine, prenio je BBC.

Za sada nema potvrde da je satelit automatski ušao u bezbjedni način rada i okrenuo svoje panele za sakupljanje solarne energije prema Suncu da bi osigurao napajanje najvažnijih sistema.

Ukoliko se to nije dogodilo, postoji bojazan da će se baterije Envisata uskoro isprazniti i da satelit više neće moći da se oporavi.

Bonus video: