Sportski MPV ne osjeća godine: Ford S-maks

Kod S-maksa su osjetljivi samo izlazi iz glave upravljača, koji se mijenjaju na oko 60.000 km, kao i čaure na zadnjem mostu
407 pregleda 4 komentar(a)
Ford S-maks, Foto: Saša Marković
Ford S-maks, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 26.05.2015. 18:43h

Ford S-maks je, u vrijeme kad se pojavio, bio odlična alternativa za ljubitelje forda koji su željeli prostran višenamjenski porodični auto, a kojima je C-maks bio mali, a galaksi preveliki. Bio je to pun pogodak plavog ovala. S-maks je i pored dužine od gotovo 4,8 metara u ovu klasu donio sportske vozne karakteristike. Uz izuzetno funkcionalan enterijer, to je privuklo čak i najzagriženije ljubitelje drugih brendova. Praktična namjena unutrašnjosti nije rezultirala monotonim spoljašnjim izgledom. Naprotiv! S-maks ima vrlo dinamičnu i lijepo ukomponovanu siluetu, pa je bio interesantan ne samo porodičnim ljudima.

On je danas vrlo popularan na tržištu polovnih vozila, a mi smo istraživali koliko je on kvalitetan nakon desetak godina upotrebe.

Vrijeme nije ostavilo previše traga na primjerku iz 2007. godine koji je prešao blizu 180.000 kilometara. Plastika farova nije više kristalno providna, a farba na znaku plavog ovala na maski je počela da se ljušti, ali ukupan utisak je zaista solidan.

Na količinu prostora u kabini nećemo da trošimo previše riječi, dovoljno je da znate da ne treba da brinete čak i ako ste košarkaška porodica. Zadnja sjedišta se zasebno mogu klizati naprijed nazad, što čini S-maks vrlo fleksibilnim, a vrijedna pomena je zapremina prtljažnika od čak 1.170 litara, dvostruko više nego kod nove škode oktavije.

Enterijer je u vrlo dobrom stanju, gotovo kao nov. Male znakove pohabanosti primjećujemo na volanu, na bočnim osloncima kožnih sjedišta i na foliji metaliziranog umetka na vratima, ali sve to je zanemarljivo. Ono što je najbitnije, mehanika i šasija su vrlo izdržljivi i pouzdani, kažu u ovlašćenom servisu Forda u Crnoj Gori.

"Kod S-maksa su osjetljivi izlazi iz glave upravljača, koji se mijenjaju na oko 60.000 km, kao i čaure na zadnjem mostu", kaže Mišel Bulatović, šef ovlašćenog servisa Forda u Crnoj Gori koji posluje u okviru firme "Pegasus". "Kvar izlaza iz glave upravljača vozač može da osjeti po lupkanju u zoni prednjeg trapa i po povećanom slobodnom hodu upravljača. Problem sa čaurama može da se primijeti utvrdi samo na pregledu u servisu ili prilikom reglaže".

Priču domaćeg servisera potvrđuju i izvještaji najrenomiranijih asocijacija za kontrolu kvaliteta u Evropi. Njemački TIF takođe navodi osjetljiv izlazni element iz glave upravljača, i dodaje da se kočnice habaju nešto brže. Takođe, ističe i česta pregorijevanja sijalica, posebno zadnjih. Najveći njemački automobilski klub ADAC je kod modela do 2009. godine utvrdio sporadična oštećenja filtera čestica i turbopunjača.

Bulatović napominje da je pored servisne knjižice koja potvrđuje redovno održavanje najvažniji faktor prilikom kupovine vozila pređena kilometraža, koja se u većini slučajeva može provjeriti u servisu.

Kad je riječ o motorima, treba izbjegavati benzinske agregate, koji inače nijesu popularni u Crnoj Gori. Najbolji izbor je, kaže Bulatović, dvolitarski turbodizel od 130 ili 140 KS, koji će vam u prosjeku trošiti od šest do šest i po litara.

Polovni S-maks na našem tržištu košta od 8.000 eura naviše, zavisno od godišta, kilometraže i opreme.

Troškovi održavanja* – ford S-maks 2.0 TDCI

  • Mali servis: 145 €
  • Veliki servis: 359 €
  • Kočione pločice (prednje, par): 77 €
  • Kočione pločice (zadnje, par): 124 €
  • Kočioni disk (komad): 106 €
  • Set kvačila: 500 €
  • Čaura na zadnjem mostu: 36 €
  • Izlaz iz glave upravljača: 55 €
  • Far: 210 €
  • Branik prednji: 392 €

*po cjenovniku ovlašćenog servisa Forda, "Pegasus", istaknute su cijene originalnih djelova

Bonus video: