Spremite motocikl za zimski san

Donosimo postupak od sedam koraka koji će obezbijediti da vaš ljubimac potpuno spreman dočeka proljeće
53 pregleda 0 komentar(a)
motor, Foto: Shutterstock
motor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 20:28h

Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša oprema, pravilo je kod motociklista širom svijeta. Međutim, vozači u Crnoj Gori se u većini slučajeva odlučuju da parkiraju svog ljubimca do prvih proljećnjih dana. Ali motor ne treba da ostavite tako kao da ga više nećete koristiti.

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje treba napraviti da bi vas on dočekao maksimalno spreman, koje preporučujeVladan Peričić, direktor firme Magnus Moto, koja se već dugo godina bavi prodajom i servisiranjem motocikala.

1. Pranje

Prva stvar koju morate da uradite je da operete motor. Zašto? Zato što će to dovesti do korozije metaka, a plastučne površine izgubiće boju sjaj. Kad to završite motor treba upaliti, da se zagrije mašina da ta vlaga sa njega, pogotovo sa auspuha ispari.

2. Ulje

Ulje koje je korišćeno treba izbaciti iz motora prije zime. Korišćeno ulje u motoru izaziva koroziju, a ako ostane u mašini tokom zime taloži se i raslojava. Ovo sigurno nije scenario koji biste željeli da se dogodi vašem ljubimcu. Stoga se preporučuje da ili izvadite svo uljie iz motora i ostavite ga suvog, ili što je još bolje, da sipate novo ulje i da motocikl tako dočeka proljeće.

3. Cilindri

Podmazivanje unutrašnjih djelova motora je izuzetno važno, pa majstori preporučuju i podmazivanje komore za sagorijevanje. Treba da odvrnete svjećicu, naspete novo nekorišćeno ulje u mašinu i provrtite rukom. Ulje će da stvori zaštitni film u unutrašnjosti motora.

4. Akumulator

Slaba tačka na motociklu tokom duže pauze često bude akumulator. Nabavite pametni punjač koji samo održava napon i dopunjava kad treba ili jednostavno skinite akumulator i jednostavno ga dopunite na klasični ispravljač. Ako ne učinite ništa od ovoga, sigurno ćete akumulatoru skratiti životni vijek ili ga potpuno uništiti.

5. Gume

Idealno bi bilo kad gume ne bi bile na zemlji, a u svakom lsučaju ih treba odvojiti od ledenih površina. U krajevima u kojima temperature nijesu preniske ne moramo da brinemo o tome. Dovoljno je da ostavite motor u garaži i pomjerate ga da se guma ne ulegne i da ne dobije ono ravno mjesto koje će vam kasnije remetiti ciklistiku.

6. Lanac

Lanac je takođe bitno tretirati kako treba, da bi prenos snage nakon zimskog perioda tekao glatko. Treba ga zamastiti toliko da on nije za vožnju, bukvalno da potrošite više spreja da on bude što bolje konzerviran i zaštićen, pa ćete na proljeće da skinete višak.

7. Gorivo

Gorivo je još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju, pogotovo kod skutera. Kod karburatorskih motora preporuka je da se isprazni gorivo iz rezervoara, jer ono može negativno da utiče na neke komponente u napajanju gorivom. Kod sistema sa direktnim ubrizgavanjem se preporučuje da rezervoar napunite gorivom, ali može da ostane i suv.

Ovaj postupak će vam oduzeti par sati vremena, ali na kraju će se sve isplatiti.

Bonus video: