Šta donose računari budućnosti?

Computerworld je, na onovu modela koji su predstavljeni na Computexu, nabrojao neke trendove koji pokazuju trendove u IT sektoru
105 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2014. 10:44h

Nakon što je Stiv Džobs predstavio prvi model iPada, on nije samo pokrenuo tržište tableta, već je uveliko uticao i na tržište personalnih računara. Umjesto kupovine novog (prenosnog) računara, korisnici su sve češće kupovali jeftinije i mobilnije tablete koji nisu imali tako velike ekrane, snažne procesore i puno memorije, a putem njih mogli su da jednostavno surfuju internetom, pregledaju novosti na društvenim mrežama, gledaju spotove na YouTubeu i slično.

S vremenom su tableti postali toliko popularni da su uticali na smanjenje prodaje računara, a najveće tehnološke kompanije morale su da se prilagode ovom trendu – tržište su preplavila hibridni računari koji su kombinacija tableta i klasičnih prenosnika (poput Asusovih Transformer modela, Lenovove Yoge ili Surfacea), dok je posljednja verzija Microsoftovog operativnog sistema Windows 8 u potpunosti prilagođena ekranima osjetljivim na dodir, odnosno tabletima (takođe, sve je više i klasičnih prenosnika koji imaju ekrane osjetljive na dodir).

U budućnosti možemo očekivati da će kompanije sve više predstavljati ovakve hibridne modele koji će moći da se koriste kao tableti i kao klasični prenosnici (neke glasine čak govore da bi i Apple mogao da predstavi ovakav hibrid), a na osnovu posljednjih modela računara koji su predstavljeni početkom mjeseca na tehnološkom sajmu Computex, na Computerworldu nabrojali su još neke trendove koji nam pokazuju kakvi će biti računari budućnosti.

Tanji i lakši prenosnici i tableti

Već krajem godine možemo da očekujemo da će novi modeli tableta biti jednako moćni kao i računari, a biće tanji od posljednjeg modela iPada, s izuzetno tankim tastaturama. Jedan od primjera takve nove generacije hibridnih računar je Asusov Transformer T300 Chi hibrid koji je kao tablet tanak samo 6,8 mm, dok je Intel prikazao prototip tableta koji su tanki 7,2 mm, a isporučivaće se sa jakim Core M procesorima.

Bežično povezivanje

Ekipa u Intelu želi da nas oslobodi brojnih kablova koje koristimo pri povezivanju računara i monitora, tastatura i miševa te razvijaju tehnologiju koja će omogućiti bežično i brzo povezivanje svih uređaja tako da više neće biti potreban ni kabl kojim će biti povezani računar i monitor, već će i oni biti povezani bežično.

Bežično punjenje

Osim bežičnog povezivanja uređaja, Intel razvija i tehnologiju koja će omogućiti bežično punjenje prenosnih računara. Trenutno na tržištu već postoje neki pametni telefoni koje je moguće puniti bez povezivanja strujnim kablovima, a u budućnosti (nadamo se što prije) na ovaj ćemo način moći puniti i prenosne računare.

Jedan punjač

U budućnosti bi USB mogao da postane univerzalni punjač za prenosne računare.

Interakcija sa računarima

Zahvaljujući tehnologijama poput Microsoftovog Kinecta, uskoro bi i sa računarima mogli da upravljamo pokretima tako da bi samo pokretima rukama mogli da skrolujemo internet stranice, igramo igre poput Angry Birdsa i slično.

Brža memorija

Na Computerworldu napominju da će uskoro DDR3 memoriju zamijeniti DDR4 memorija koja će biti puno efikasnija – jedini problem je što će, makar na početku, biti puno skuplja.

Galerija

Bonus video: