Šta se desi kada Google-ovi servisi prekinu rad

Iako ispad nije trajao duže od pet minuta, za posljedicu je imao pad globalnog internet prometa od 40 odsto, objavila je kompanija GoSquared
3 komentar(a)
Sjedište Google-a, Foto: Bernard Andre
Sjedište Google-a, Foto: Bernard Andre
Ažurirano: 19.08.2013. 19:08h

Šta bi bilo da servisi kompanije Google stanu sa radom, odgovor smo dobili krajem proteklog vikenda, kada je div iz Mountain Viewa 'štucnuo' i na vrlo kratko vrijeme nije radio kako treba.

Iako ispad nije trajao duže od pet minuta, za posljedicu je imao pad globalnog internet prometa od 40 odsto, objavila je kompanija GoSquared, koja se bavi web analitikom u realnom vremenu, a prenosi Sky News.

Tokom tog perioda, skoro 70 odsto korisničkih upita kao odgovor je dobilo saopštenje o grešci. Većina servisa obnovljena je za oko minut, ali za povratak cijelog sistema u normalu trebalo je još četiri minuta.

Google je odmah obavijestio korisnike o ispadu. U poruci su naveli da su svjesni postojanja problema i da korisnici mogu da pristupe Gmailu, ali da pri tome imaju problema.

Procjenjuje se da ih je incident - moguća posljedica problema s infrastrukturom - koštao pola miliona dolara. Novost je što su se srušile sve aplikacije odjednom - prije se događalo da sa radom prestanu Gmail ili Apps, ali se to nikada nije desilo istovremeno.

Bonus video: