Šta sve Gugl i Fejsbuk znaju o nama

Na osnovu videa koje gledate na Jutjubu, Gugl može da zaključi da ćete uskoro postati roditelj, da li ste konzervativac, progresivac, jevrejin, hrišćanin ili musliman, da li ste depresivni ili suicidalni, da li ste anoreksični...
218 pregleda 2 komentar(a)
Google, Gugl, Foto: Reuters
Google, Gugl, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2018. 10:00h

Samim postojanjem na digitalnom planu, mi poziramo za veoma detaljan profil. Informacioni giganti Fejsbuk i Gugl čuvaju nepojmljive količine podataka o svakome ko koristi njihove usluge, koje je teško zaobići ako želimo da živimo savremeno. “Gardijan” postavlja pitanje: koliko oni tačno oni o nama znaju?

Gugl zna gdje ste bili

Gugle čuva koordinate vaše lokacije (ako vam je uključena geo-lokacija) svaki put kada uključite telefon. Možete vidjeti listu mjesta na kojima ste bili od prvog dana kada ste počeli da koristi Gugl na vašem telefonu.

Gugl čuva svaku vašu pretragu - čak i one koje ste obrisali

Gugl čuva istoriju vaših pretraga na svim uređajima. To znači da čak i ako obrišete neke pretrage sa jednog uređaja, one se još uvijek čuvaju na drugim.

Gugl ima vaš reklamni profil

Gugl pravi profil za potencijalne oglašivače na osnovu vaših informacija, uključujući i lokaciju, pol, starost, hobije, karijeru, interese, romantični status, težinu i primanja.

Gugl zna koje sve aplikacije koristite

Gugl čuva informacije o svakoj aplikaciji i ekstenziji koje koristite. Oni znaju koliko ih često koristite, gdje ih koristite i sa kime na kojoj aplikaciji interakujete. To znači da znaju sa kime razgovarate na Fejsbuku, sa kojim zemljama razgovarata, kada idete na spavanje.

Gugl čuva istoriju vaših pregleda snimaka na Jutjubu

Na osnovu videa koje gledate na Jutjubu, Gugl može da zaključi da ćete uskoro postati roditelj, da li ste konzervativac, progresivac, jevrejin, hrišćanin ili musliman, da li ste depresivni ili suicidalni, da li ste anoreksični...

Fejsbuk čuva sve od stikera koje ste skinuli do lokacije prijavljivanja

Fejsbuk takođe vodi zapisnik o vašim potencijalnim interesovanjima na osnovu stvari koje ste lajkovali i o kojima vaši prijatelji razgovaraju.

Fejsbuk ima pristup vašoj kameri i mikrofonu

Podaci koje skupljaju uključuju i praćenje vaše lokacije, koje aplikacije ste instalirali, kada ih koristite i za šta, imaju pristup vašoj vebkameri i mikrofonu u bilo kom trenutku, vašim kontaktima, imejlovima, vašem kalendaru, istoriji vaših poziva, porukama koje šaljete i primate, datotekama koje skidate, igricama koje igrate, vašim forografijama i snimcima, muzici, istoriji pretraga, čak i radio stanice koje slušate.

Gugl ima svaki mejl koji ste ikada poslali

Svaki mejl koji ste ikada poslali, primili, uključujući i one koje ste obrisali ili označili kao spem.

Bonus video: