Štafeta bratstva i jedinstva i ove godine kreće iz Crne Gore

Dok ne stigne u Beograd, štafeta će biti u sigurnim rukama trinaestogodišnjeg pionira Alekse Mumovića, učenika sedmog razreda Osnovne škole “Ratko Žarić”
374 pregleda 1 komentar(a)
štafeta bratstva i jedinstva, Foto: Svetlana Mandić
štafeta bratstva i jedinstva, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.05.2018. 13:30h

I ove godine štafeta bratstva i jedinstva kreće iz Crne Gore za Beograd gdje će je 25. maja, na Dan mladosti, nikšićki komunisti položiti u Kuću cvijeća.

“Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore po peti put zaredom organizuje nošenje štafete mira, sloge i ljubavi. Ovoga puta odlučili smo se da bude na njoj grb Socijalističke federativne republike Jugoslavije, jer je 75 godina od kada je u Jajcu formirana Federativna republika Jugoslavija i u njoj Crna Gora kao ravnopravna republika”, kazao je predsjednik nikšićkog opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG) Radislav Stanišić, na konferenciji za novinare.

Istakao je da je Crna Gora najveći prosperitet doživjela upravo u tom periodu dok je postojala Jugoslavija.

Štafeta kreće 22. maja u 16 časova iz Virpazara, u znak obilježavanja 77 godina od opštenarodnog ustanka, prvog u porobljenoj Evropi koji je buknuo u Crnoj Gori, predvođen Komunističkom partijom Jugoslavije. Njen doček u Nikšiću, na platou ispred Robne kuće, je narednog dana u 18 časova, a 24. maja kreće za Beograd. Svatiće i na Tjentište, i u kuću cvijeća će je položiti 25. maja u podne.

Dok ne stigne u Beograd biće u sigurnim rukama trinaestogodišnjeg pionira Alekse Mumovića, učenika sedmog razreda Osnovne škole “Ratko Žarić”

Omladina Kragujevca je 1945. godine predložila da se uvede štafeta mladosti a da 25. maj bude proglašen za zvanični datum rođenja doživotnog predsjednika SFRJ, koji je rođen 7. maja 1892. godine.

Prvu štafetu, koju je nosilo 12.500 omladinaca pretrčavši 9.000 kilometara, Titu je u Zagrebu predao Miko Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

Već naredne godine Tito je štafetu primio u Bjelom dvoru u Beogradu i tako je bilo sve do 1956. godine. Na njegovu inicijativu 25. maj je proglašen za Dan mladosti i od 1957. godine pa do njegove smrti, 1980.godine, Tito je štafetu primao na stadionu JNA u Beogradu, gdje je tom prilikom organizovan i slet na kome su učestvovali hiljade omladinaca iz cijele Jugoslavije.

Štafeta koja je 1980. godine krenula put je prekinuta 4. maja kada je Tito umro i položena je na njegov odar u Skupštini SFRJ.

Bonus video: