Statisu izbrisali "kioske"

Opština nije predvidjela privremene objekte u maslinjaku naspram Svetog Stefana
166 pregleda 1 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.11.2018. 07:41h

Opština Budva izbrisala je iz petogodišnjeg Plana privremenih objekata dvije kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata, koje je prije osam godina izgradila kompanija „Adriatic properties“ grčkog binismena Petrosa Statisa u maslinjaku, naspram grad hotela „Sveti Stefan“, koje su svih prethodnih godina na taj način legalizovane.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera“, na čijoj su zemlji izgrađene betonske građevine, predala je zahtjev za legalizaciju, ali Opština do sada nije pozitivno odgovorila, čime je slučaj najvećih koska jer su ih prethodne gradske uprave kroz planski dokument tretirale poput trafika i ostalih privremenih objekata, i dalje ostao neriješen.

Svih prethodnih godina opštinske vlasti, kada je gradom upravljao DPS, na sugestiju Vlade, morale da legalizuju betonske građevine, uz obrazloženje da su u njima smještene vešeraj, tehničke i ostale prostorije, koje su neophodne za funkcionisanje grad hotela „Sveti Stefan“.

Građevine su prije osam i po godina izgrađene mimo dozvole, planskih dokumenta, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, i to na zemlji koja je uknjižena na Hotelsku grupu „Budvanska rivijera“.

Nova opštinska uprava u Budvi, prošle godine, kako ne bi poremetila odvijanje sezone „progledala je kroz prste“ i Statisovoj kompaniji, zakupcu hotelskog kompleksa „Sveti Stefan - Miločer“ nelegalne građevine takođe je uvrstila kao privremene objekte.

Planom je dozvolila „postavljanje privremenih objekta namjene poslovne kancelarije i magacina opreme službe održavanja, površine 500 kvadrata, sa prizemljem i potkrovljem, kao i postavljanje privremenog objekta sa sadržajima perionica veša i centralna tehnološka kuhinja, površine 1200 kvadrata, sa suterenom i prizemljem, kao i bazen za tehničku vodu, površine 200 kvadrata.

Nacrtom Plana, u koje su „Vijesti“ imale uvid, na na katastarskim parcelama 1074/1, 1069 i 1067 Ko Sveti Stefan više nije upisano da postoje objekti namjene perionica veša, centralna tehnološka kuhinja, poslovne kancelarije, magacin opreme službe održavanja i bazen za tehničku vodu.

„Adriatic propertiesu“ se jedino izašlo u susret time što su iznad šoping centra preko puta grad hotela“ ucrtano postojanje ugostiteljskog objekta sa terasom, gdje se nalazi popularni restoran „Nobu“.

Ostaje da se vidi na koji način će sada građevine biti legalizovane, a Hotelska grupa je dovedena u nezavidnu situaciju jer je „uvučena“ u postupak legalizacije, iako sporne zgrade nije gradila.

Bonus video: