Strahovite oluje koje „gutaju“ čitave galaksije

Međunarodni tim naučnika s Instituta Maks Plank je teleskopom Heršel otkrio da strahovite oluje molekularnog gasa bjesne u središtu mnogih galaksija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 19:09h

Neke dostižu brzinu veću od hiljadu kilometara u sekundi, što je hiljadu puta brže od uragana na Zemlji. Istraživanja su pokazala da aktivnije galaksije imaju snažnije vjetrove, koji mogu da oduvaju sav gas iz galaksije što sprječava dalje stvaranje zvijezda i širenje središnje crne rupe, piše Sajens Dejli.

Ti rezultati su prvi presudan dokaz o značaju galaktičkih vetrova u evoluciji galaksija.

U udaljenom i mlađem univerzumu, mnoge galaksije pokazuju mnogo više aktivnosti od našeg Mliječnog puta danas.

U široko rasprostranjenim teorijama evolucije pojavljuju se galaksije bogate gasom, što izaziva povećano stvaranje zvijezda kao i rast velikih crnih rupa u njihovom središtu. Međutim, izgleda da se ta pojačana aktivnost prilično naglo zaustavlja, što zaustavlja rađanje zvijezda i dalje širenje crne rupe.

Uzrok tome mogu biti snažni vjetrovi koji duvaju gas izvan centra galaksije. Podstaknute eksplozijama prilikom stvaranja novih zvijezda ili crnom rupom u središtu, te oluje uklanjaju sav gas iz galaksije i time sprječavaju iste mehanizme koje su ih i stvorili.

Bonus video: