Studija: Opcija na Fejsbuku pomaže izgradnju terorističke mreže - Vijesti.me

Studija: Opcija na Fejsbuku pomaže izgradnju terorističke mreže

Opcija je napravljena kako bi spojila istomišljenike na Fejsbuka, a bazirana je na njihovim zajedničkim interesima

Fejsbuk
Fejsbuk (Foto: Reuters)

Fejsbuk je preporučio hiljade pristalica Islamske države jedne drugima kroz opciju "predloži prijatelja", otkriveno je u studiji koju je radila američka neprofitna organizacija Counter Extremism Project (CEP).

Opcija je napravljena kako bi spojila istomišljenike na Fejsbuka, a bazirana je na njihovim zajedničkim interesima. Međutim, aktivno je pomogla teroristima da izgrade svoju mrežu, tvrdi se u studiji koja će biti objavljena u ovom mjesecu.

CEP je analizirao online profile mnoštva pristalica Islamske države iz 96 zemalja. Saznali su da su radikalci najčešće "ponuđeni" jedni drugima putem opcije "predloži prijatelja", a nakon što bi prihvatili, dobili bi još desetine predloga, piše Klix.ba.

"Fejsbuk je u svojoj želji da spoji što više ljudi napravio sistem koji pomaže u spajanju ekstremista i terorista", kazao je Robert Postings iz CEP-a.

Upozorio je da oni koji su znatiželjni vrlo brzo mogu postati radikalizovani nakon što se sprijatelje s ekstremistima. Kao primjer je naveo muškarca koji uopšte nije bio religiozan, ali je šest mjeseci nakon prihvatanja zahtjeva za prijateljstvo na Fejsbuku postao ristalica ISIL-a.

Iako je sprovedena kampanja "čišćenja" računa radikalizovanih osoba, Fejsbuk je mnoge vratio nakon zahtjeva vlasnika.

"Nema mjesta za teroriste na Fejsbuku. Agresivno radimo na tome da osiguramo mrežu kako je ne bi koristili teroristi li terorističke grupe, a uklanjamo i bilo koje sadržaje koji hvale i podržavaju terorizam. Blizu 99 posto računa ISIL-a i Al Kaide uklanja se automatskim sistemom, ali ne postoji fiksna tehnologija koja se bori protiv ekstremizma", kazao je portparol Fejsbuku.


Najčitanije iz sekcije Vijesti