Studija univerziteta Kembridž: Lajkovanje jako puno govori o vama

Istraživanje bi moglo biti izuzetno značajno kompanijama po pitanju personalizovanog marketinga, ali i problematično sa stanovišta ljudskih prava
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 23:58h

Studija grupe naučnika sa univerziteta Kembridž, koja je obuhvatila 50. 000 ljudi, dovela je do kreiranja algoritma koji daje tačne podatake o vjeri, rasi, polu i političkoj pripadnosti korisnika, isključivo na osnovu lajkovanja na Facebooku.

Algoritam je bio 88% tačan u predviđanju muškaraca, 95% za rasu, 85% tačan u razlikovanju republikanaca i demokrata, a čak u 82% slučajeva dao je ispravan rezultat po pitanju pripadnosti hrišćanskoj odnosno islamskoj vjeroispovjesti.

Kada su u pitanju razne karakterne osobine utvrđena je tačnost između 62 i 75% slučajeva.

Problematično sa stanovišta ljudskih prava

Prema pisanju BBC- ja, ova studija bi mogla biti izuzetno značajna kompanijama kada je u pitanju personalizovani marketing.

Ipak, novinar NBC- ja Mišel Kozinski upozorava da ovo može predstavljati i prijetnju ljudskim slobodama: "Cijenim automatske prijedloge knjiga, ili Facebookove preporuke bitnih stvari, ali moguće je zamisliti i situacije u kojima se isti podaci i tehnologija koriste za predviđanje političkih stanovišta ili seksualne orijentacije".

Bonus video: