Šućur: Toščelik tempirana bomba, radnici topovsko meso

"Tako smo došli u situaciju da bezuspješno možemo tražiti krivičnu odgovornost poslodavca i da je poslodavac u bilo kojoj situaciji nedodirljiv”, zaključuje Šućur
158 pregleda 1 komentar(a)
goran šućur ura, Foto: URA
goran šućur ura, Foto: URA
Ažurirano: 26.10.2018. 13:42h

Potpredsjednik nikšićkog odbora URA, Goran Šućur kazao je da po svemu sudeći, stanje u Toščeliku ne samo da je alarmantno nego je i "očigledno da je Toščelik tempirana bomba, koja se može aktivirati u svakom momentu, dok su zaposleni postali topovsko meso."

“I dok rade na dotrajalim mašinama koje treba povući iz upotrebe, na mašinama čija je nosivost i do tri puta manja u odnosu na teret kojima su podvrgnute, gdje određene peći nemaju sve dozvole, gdje poslodovac ne poštuje radno vrijeme, gdje su plate niske, a većina radnika ima dotrajalu zaštitnu opremu, postavlja se pitanje zašto inspekcija rada ne obavlja svoj posao adekvatno. Zašto ne djeluje na način propisan zakonom i zašto nije na dosadašnja dešavanja utvrdila postojeće stanje opasnosti po život zaposlenih u Toščeliku? Da li inspekcija rada čeka neku veću katastrofu, koja je na osnovu trenutne situacije u fabrici neizbježna, da bi reagovala i sakcionisala poslodavca?”, istakao je Šućur.

On kaže da ovakva situacija zahtijeva uključenje nadležnih institucija u rješavanju problema sa kojima se susrijeću zaposleni u “Toščeliku”.

“Međutim, očigledno je da kad strani kapital ima podršku države, cijena te podrške su loši uslovi i niske plate. Iako je u periodu od 2014. godine povrijeđeno više osoba, gdje je nažalost bilo i smrtnih ishoda nevjerovatno je da niko nije krivično procesuiran i da nije krivično odgovarao”, naglašava potpredsjednik URA Nikšić.

Dodaje da kada su zaposlenim ugrožena osnovna prava, mora ih zaštiti država i da je Inspekcija rada prva koja mora da reaguje kada su ugrožena prava radnika.

“Na osnovu ovakog (ne)rada inspekcije dolazi se do zaključka da poslodavac može proći bez ikakvih posljedica, a da jedini koji mogu snositi posljedice su radnici. Tako smo došli u situaciju da bezuspješno možemo tražiti krivičnu odgovornost poslodavca i da je poslodavac u bilo kojoj situaciji nedodirljiv”, zaključuje Šućur.

Bonus video: