Sud: Policajci su zlostavljali Bajčetića dok su uklanjali šatore

Bajčetić dobio odštetu od 3.500 eura zbog povreda koje je zadobio od policije
103 pregleda 16 komentar(a)
Nikola Bajčetić pretučen, Foto: Screenshot (YouTube)
Nikola Bajčetić pretučen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.05.2018. 06:43h

Član Predsjedništva Pokreta za promjene Nikola Bajčetić dobiće odštetu od 3.500 eura zbog povreda koje je zadobio od pripadnika policije 17. oktobra 2015. godine, kada su uklanjani šatori DF-a na jednom od protesta.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Veljka Radovanovića koji je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Bajčetića, pa mu je umjesto traženih 6.300 eura na ime pretrpljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, dosudio nematerijalnu štetu od 3.500 eura.

U obrazloženju presude sudija Radovanović je utvrdio da su policijski službenici u tom slučaju prekoračili svoja ovlašćenja.

"U postupku je nesumnjivo utvrđeno da su prilikom lišenja slobode tužioca policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu i zlostavljali ga nečovječnim i ponižavajućim postupanjem i da su primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna”, piše u obrazloženju presude.

Sudija Radovanović, na osnovu sprovedenih dokaza, među kojima je i video zapis, dodaje da je Bajčetić bio opkoljen sa dvadesetak policajaca koji su bili daleko brojčano i fizički nadmoćniji.

"Neposrednim pregledom CD snimka - video materijala koji je objavljen na Jutjubu povodom lišenja slobode tužioca vidi se da u jednom trenutku između 10 do 15 pripadnika policija okružuju vozilo tužioca i da ga izvlače iz vozila. Istovremeno se primjećuje da dvojica pripadnika policije nakon što je tužilac izvučen iz vozila udaraju pendrecima po vozilu, te da nakon toga više pripadnika policije opet okružuju tužioca nakon što su se sa njim udaljili od vozila i da dva ili više pripadnika policije udaraju pesnicama i nogom tužioca i da ga više pripadnika policije hvata za ruke i da ga naginju prema zemlji, nakon čega se snimak prekida”, piše u obrazloženju presude.

Radi utvrđivanja stepena i intenziteta pretrpljenih bolova, podsjeća sudija Radovanović, Sud je na glavnoj raspravi proveo vještačenje prema nalazima sudskog vještaka medicinske struke neuropsihijatra dr Stanka Milića.

Vještak je zaključio je da je Bajčetić usljed povreda koje je zadobio 17. oktobra 2015. godine kada su uklanjani šatori DF-a trpio bolove jakog intenziteta u periodu od pet dana, srednjeg intenziteta sedam dana, a bolove blagog intenziteta mjesec dana.

U istom nalazu Milić navodi i da je Bajčetić trpio strah ne samo tokom kritičnog događaja, već i pola godine kasnije.

"Sud je je našao da je tužilac pretrpio fizičke bolove i strah i duševne bolove zbog povrede časti i ugleda, a što je posljedica postupanja službenika policije kritičnom prilikom i da mu pripada pravo na naknadu nematerijalne štete”, piše u obrazloženju presude.

Bajčetić je ranije osuđen na tri mjeseca zatvora zbog pokušaja da onemogući policajce da sa komunalnom policijom uklone šatore ispred Skupštine, tokom protesta. Ovu kaznu je izdržao.

Još je u izviđaju postupak, prema njegovoj krivičnoj prijavi, zbog događaja od tog jutra.

Prekršili Ustav, etički kodeks i Evropsku konvenciju

U presudi piše da su policijski službenici svojim postupanjem prekršili član 28 Ustava Crne Gore, ali i etički Kodeks i član 3 Evropske konvencije.

“Tužilac nije pružao otpor već se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu sa namjerom da se zaštiti od udaraca. Tom prilikom je zadobio više od 11 udaraca po čitavom tijelu”, piše u obrazloženju.

Bonus video: