Svjedok se ne sjeća da li je "crveni" predmet

Svjedok kazao je da se ne sjeća koje boje je bio omot spornog predmeta zbog kog se sudi Danilu Jegdiću
389 pregleda 2 komentar(a)
Danilo Jegdić, Foto: Svetlana Mandić
Danilo Jegdić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.07.2018. 06:11h

Svjedok Pavle Ostojić kazao je da se ne sjeća koje boje je bio omot predmeta koji mu je Danilo Jegdić rekao da dostavi predsjedniku podgoričkog Osnovnog suda Zoranu Radoviću.

To je naveo na suđenju suspendovanom sudiji Osnovnog suda u Podgorici Jegdiću, protiv koga je pokrenut krivični postupak zbog produženog krivičnog djela falsifikovanja službene isprave, odnosno lažiranja ročišta.

“Crveni omoti” je izraz koji se u pravosuđu koristi za zaostale predmete, odnosno one koji su stariji od tri godine.

Jegdiću se stavlja na teret da je u slučaju tužbe Ljubomira Markovića protiv PAM-a (Organizacija za zaštitu prava autora muzike) falsifikovao šest službenih zabilješki o navodno održanim ročištima u periodu od 16. septembra 2014. do 12. aprila 2016. godine.

Jegdić je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret ranije negirao.

Ostojić, koji je kod Jegdića odrađivao pripravnički staž, kazao je da nikada nije popisivao spise predmeta, da se dešavalo da dnevno i po desetak puta predmete nosi od sudije Jegdića u pisarnicu, sud ili na poštu, pa da zato nije obraćao pažnju na boju omota, niti šta piše na njima, kao i da nikada nije otvarao predmete i čitao njihovu sadržinu.

“Znam da je bio u pitanju malo stariji predmet što se moglo zaključiti na osnovu samog pogleda na predmet. Kada sam toga dana telefonom razgovarao sa sudijom Jegdićem koji mi je objašnjavao gdje se na radnom stolu nalazi predmet koji sam morao da ponesem upravi suda, ne sjećam se da mi je kazao koje je boje omot predmeta. Znam samo da sam prilikom uzimanja predmeta pogledao omot spisa i vidio da je jedna od stranaka PAM”, kazao je Ostojić.

Sudija Igor Đuričković zakazao je za 14. septembar nastavak suđenja, kada bi trebalo da svjedoče zapisničarka Maja Boljević i sudski vještak grafološke struke Veselinka Nikčević.

Optužnicu protiv Jegdića podiglo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nakon što su vještaci utvrdili da su potpisi navodne stranke u sporu falsifikovani, a predmet je Viši sud delegirao u Nikšić zbog nepristrasnosti.

Sudski savjet je 15. novembra prošle godine Jegdića suspendovao, dok ne bude poznat ishod postupka.

Ovo je prvi put da se sudija krivično goni zbog zloupotrebe.

Bonus video: