Pridruži se II ciklusu najsavremenijeg IT programa u regiji!

Paragon je nastao kao odgovor na potrebu IT industrije za inovativnim i kvalitetnim programom edukacije koji će kreirati IT kadar neophodan za njen dalji rast i razvoj

20281 pregleda 246 reakcija 0 komentar(a)
Najsavremeniji IT program, Foto: Mistral Technologies
Najsavremeniji IT program, Foto: Mistral Technologies

Nakon izvanrednog prvog ciklusa koji bilježi ponude zaposlenja već i prije samog kraja, Paragon full stack program kreiran od strane IT kompanije Mistral Technologies, od jeseni kreće sa novim ciklusom u BiH i Crnoj Gori.

Paragon je nastao kao odgovor na potrebu IT industrije za inovativnim i kvalitetnim programom edukacije koji će kreirati IT kadar neophodan za njen dalji rast i razvoj.

IT industrija u Bosni i Hercegovini kontinuirano bilježi najbrži godišnji rast po broju zaposlenih i po visini prihoda. Kao takva, i prije 2020. godine, ova industrija je bila od strateške važnosti za svaku državu. Iako je digitalizacija svakako bila budućnost, pandemija ju je dodatno ubrzala. Time je pojačana i potreba za stručnim IT kadrom, koji je i prije pandemije bio deficitaran.

Kolika je potražnja za IT stručnim kadrom i o prilikama u IT industriji govori u prilog nedavna studija “Analiza potrebnih vještina za softversku industriju u Bosni i Hercegovini” koju su sprovele Bit Alijansa, udruženje IT kompanija u BiH i UNDP u kojoj je istaknuto da:

- Broj diplomiranih studenata na IT smjerovima u BiH trebao bi se povećati za 72% kako bi se zadovoljile potrebe softverske industrije;

- Zaposleni u IT sektoru imaju 71,77% veću platu u odnosu na prosječnu neto platu na nivou BiH;

- Od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno;

- 100 otvorenih novih radnih mjesta u IT sektoru rezultiralo je otvaranjem dodatnih 157 radnih mjesta u ostatku ekonomije;

- 78,1% anketiranih zaposlenih smatra da se stručno IT obrazovanje treba modernizovati, odnosno da treba biti otvoreno za nove metodologije nastave.

Sve navedeno nam dodatno potvrđuje koliko je tržište u potrazi za kvalitetnim ljudskim potencijalima. IT kompanije vrednuju znanje, te omogućavaju kontinuirano napredovanje tokom karijernog ciklusa zaposlenih.

Zajedno do karijere Full Stack Web Programera

foto: Mistral Technologies

Novi program za početnike iza kojeg stoji IT industrija direktno vas vodi do titule full stack web programera i posla u vodećim kompanijama. 55 apsolutnih početnika, trenutnih Paragon polaznika odlučilo je uzeti stvar u svoje ruke i krenuti prema svojoj karijeri full stack web programera tokom prve generacije programa. Čeka ih blistava budućnost, a vi im se možete pridružiti već u II ciklusu.

“U Paragon Full Stack program sam ušla kao apsolutni početnik i bojala sam se da će biti nemoguće završiti program iako već imam izgrađene navike rada i učenja. Međutim, uz podršku i pomoć mentora, savršeno osmišljen program „learning by doing”, te uz ulaganje truda u učenje i neiscrpnog rada na programiranju (coding all day) postati full stack programer je moguće svima” - navodi Medina Pilavdžić, diplomirana pravnica i Paragon polaznica prve generacije.

Nakon završetka programa, polaznici će imati titulu full stack web programera. Šta to znači? Full Stack Web Programer poznaje sve neophodne tehnologije za kreiranje web aplikacija. Kurikulum programa kreiran je od strane IT stručnjaka i prema potrebama IT industrije.

Program je struktuiran tako da u 9 mjeseci postepeno savladate razvijanje web aplikacija kroz stvarne i praktične projekte koje ćete po završetku programa imati u svom portfoliju. Paragon će vas u potpunosti i od nule pripremiti za sve što vam treba da postanete dio najperspektivnije industrije današnjice i da briljirate kod svog budućeg poslodavca. Fokus programa je na samostalnom radu, razvijanju istraživačkih vještina te podršci 5 IT mentora iz industrije koji će tokom čitavog procesa biti uz vas.

Program od ove godine dostupan i polaznicima u Crnoj Gori

foto: Mistral Technologies

Uspješnost programa predstavlja i činjenica da će program već u II ciklusu uključivati i polaznike iz Crne Gore koji su svjesni perspektivne karijere u IT industriji. Zainteresovani polaznici će imati priliku da se prijave putem web stranice i pridruže besplatnoj selekcijskoj fazi zajedno sa polaznicima iz BiH nakon čega će najuspješniji tokom 9 mjeseci praviti prve korake u karijeri full stack web programera.

Proviri u svijet programiranja besplatno kroz selekcione faze Konekt i Arena

foto: Mistral Technologies

Kako biste zakoračili u IT svijet bez pritiska, Paragon vam omogućuje da prvi mjesec potpuno besplatno testirate svoje znanje tokom selekcionih faza Konekt (prva nedelja, upoznavanje sa programom) i Arena (tri nedelje, svakodnevni izazovni zadaci). Nakon selekcione faze, oni s najboljim rezultatima dobiće poziv za pristupanje ispitu za stipendije, kao i poziv za ulazak u Paragon.

Stipendije i specijalne pogodnosti

Kako bi svi polaznici imali jednake uslove i mogućnost pristupanja programu, zajedno sa partnerima, organizatori su obezbijedili stipendije za najbolje polaznike tokom Konekta i Arene. Takođe, za sve polaznike u BiH i Crnoj Gori omogućeni su specijalni uslovi plaćanja i mogućnost kreditiranja bez dodatnih troškova.

Podrška IT industrije programu

Podrška IT industrije programu dodatna je vrijednost i omogućava polaznicima da bezbrižno i aktivno rade na svojim projektima. Nakon 9 mjeseci, svi koji steknu potrebna znanja i dokažu ista na finalnom ispitu prisustvovaće intervjuima u najuspješnijim IT kompanijama u BiH i Crnoj Gori. Takođe, tokom svih 9 mjeseci polaznici imaju priliku upoznati IT kompanije kroz različite radionice, mini konferencije i nedeljne prakse.

Ovaj program je podržan od MarketMakets projekta koji finansira Vlada Švajcarske, a koji realizuje konzorcijum Helvetas Swiss i Kolektiv d.o.o. (Mojposao.ba), Udruženja Bit Alijansa, Federalnog zavoda za zapošljavanje BiH, UNDP, Coworking prostora NEST iz Crne Gore, Udruženja IT kompanija Crne Gore Cortex, kao i IT kompanija Klika, Rubicon Software Development, Softhouse Balkans i HUB387.

Prijavi se za drugi ciklus Paragon full stack program, najsavremenijeg IT programa, već od avgusta na www.paragon.ba.