Baloni u stratosferi da pojačaju internet u Mozambiku

Veliki baloni će pomoću kompjutera sami pratiti kretanje vazduha i svoj geografski položaj, i sami će se pomoću propelera-”ventilatora” držati na mjestu gdje treba da budu
998 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Media.nu.nl
Ilustracija, Foto: Media.nu.nl

Baloni koji lebde 20 kilometara iznad sjevernog Mozambika treba da obezbijede stabilne internet veze za tu udaljenu oblast gdje je često nasilje uz napade na infrastrukturu, javila je matična kompanija Gugla, Alfabet, i lokalni provajder mobilne telefonije Vodakom.

Očekuje se da će baloni biti postavljeni u stratosferi iznad Mozambika za nekoliko mjeseci da prošire pokrivenost 4G interneta na provincije Nijasa i Kabo Delgado.

Kompanija Lun, ogranak Alfabeta, nedavno je lansirala slične balone iznad djelova Kenije. Posljednjih mjeseci telefonske predajnike u provinciji Kabo Delgado više puta su oštetili islamski ekstremisti koji vode pobunu u kojoj je ubijeno više od 1.000 ljudi od 2017. godine. U ekstremističkim napadima ove nedjelje prekinut je pristup internetu u djelovima te provincije.

U sjeveroistočnom dijelu provincije Kabo Delgado kompanije EksonMobil i francuski Total razvijaju projekte za prirodni gas vrijedne više milijardi dolara. Procjenjuje se da su investicije za projekat Totala oko 20 milijardi dolara, a za obližnji projekat Eksona 25 milijardi dolara.

Provincija Nijasa najsiromašnija je u Mozambiku i tu se nalazi veliki rezervat za divlje životinje koji je često na meti lovokradica. Njegovu zapadnu granicu predstavlja jezero Malavi.

Mreža lebdećih balona-predajnika za mobilne telefone 20 kilometara iznad Zemlje dozvoliće Vodakomu da proširi pristup mobilne telefonije u te dvije provincije koje je teško pokriti zbog velikih i logistički izazovnih geografskih oblasti i slabe gustine stanovništva.

Baloni će biti lansirani u SAD-u i vjetar će ih odnijeti u stratosferi do Afrike. Kada budu počeli da rade iznad Mozambika oni će omogućiti internet servis koji podržava podatke, glas, SMS i mobilne finansijske usluge.

Narednih mjeseci Lun i Vodakom će raditi zajedno da nastave da postavljaju kopnenu infrastrukturu koja će služiti kao fizička tačka za povezivanje balona kompanije Lun za internet i osnovnu mrežu Vodakoma.

Veliki baloni će pomoću kompjutera sami pratiti kretanje vazduha i svoj geografski položaj, i sami će se pomoću propelera-”ventilatora” držati na mjestu gdje treba da budu.

Bonus video: