EU zbog monopola otvara istragu protiv Google-a

Kompanije sada moraju da osiguraju dokaze, e-mail poruke, bilješke iz telefonskih poziva i sl. materijal
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 13:52h

Regulatorna tijela EU već neko vrijeme su u toplo-hladnom odnosu sa Google-om. Konkurenti ovoj kompaniji, ali i nekolicina političara ostala su nezadovoljni potezima Google-a, koji su uslijedili nakon dugotrajne protivmonopolske istrage u Evropi.

Za agenciju Rojters dva izvora potvrdila su da EU tijela pripremaju novu istragu protiv Google-a, vezanu za zloupotrebu 80% tržišnog udjela u mobilnom svijetu.

Zbog dominacije u mobilnom segmentu, Google navodno zloupotrebljava položaj kako bi plasirao vlastite usluge, počevši od kartografskog rješenja Google Maps pa sve do internet pretraživača, koja dominantan na tržištu. Komisija je nedavno poslala upitnike, a prema pisanju Rojtersa, oni su kudikamo detaljniji od onih traženih 2011. i 2013. godine, kada su počele protivmonopolske istrage. U jednom od upitnika koji je video izvor Rojtersa stoji i mogućnost da je Google zabranio na pisani (ili prećutni) način pre-instalaciju konkurentskih aplikacija, usluga i servisa na mobilnim uređajima.

Kompanije sada moraju da osiguraju dokaze, e-mail poruke, bilješke iz telefonskih poziva i sl. materijal, kojim Evropska komisija želi da sazna da li je takvo ponašanje bilo kontinuirano. Ispitanici imaju rok do početka septembrak da odgovore na više od 40 pitanja, prenosi Rojters.

Problem Android platforme je to da je može (na bilo koji način) iskoristiti bilo koji proizvođač, ali moraju potpisati ugovor kojim se osigurava minimalan broj Google usluga unapred instaliranih na uređajima, kako bi se mogla iskoristiti najsvježija verzija OS-a.

Rojters napominje da je ovo tek jedan u nizu problema u kojima se Google nalazi unutar EU, počevši od problema privatnosti korisnika sve do poreske politike koju kompanija vodi.

Galerija

Bonus video: