Facebook uvodi novu aplikaciju, a korisnici će biti plaćeni

Study će prikupljati podatke o aplikacijama koje korisnici instaliraju na svojim telefonima, kao i podatke o tome koliko vremena provode na tim aplikacijama, te u kojoj zemlji se nalaze
1481 pregleda 0 komentar(a)
Study, Foto: Facebook
Study, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.06.2019. 10:52h

Društvena mreža Facebook radi na novoj aplikaciji nazvanoj Study, a riječ je o aplikaciji pomoću koje će Facebook moći pratiti aktivnosti korisnika mobilnih uređaja, s tim da će im za to biti plaćeno.

U saopštenju iz kompanije Facebook navedeno je kako će se pomoću aplikacije Study vršiti obrada podataka korisnika te vršiti analize njihovih navika korištenja. Navode kako je riječ o novoj "aplikaciji za istraživanje tržišta", prenosi Anadolija.

Study će prikupljati podatke o aplikacijama koje korisnici instaliraju na svojim telefonima, kao i podatke o tome koliko vremena provode na tim aplikacijama, te u kojoj zemlji se nalaze.

Ovoj aplikaciji neće biti dostupni podaci kao što su identitet korisnika, šifre, fotografije, videozapisi i poruke. Podaci koji prikupi Study, neće biti isporučivane trećim aplikacijama i neće se moći koristiti u reklamne svrhe.

Study će biti dostupan na platformi Android i neće biti dostupna korisnicima mlađim od 18 godina. Starosna dob korisnika bit će provjeravana putem Facebook naloga. Facebook će takođe, dobiti podatke o bankovnom računu korisnika i platiti određeni iznosi za one koji dopuštaju korištenje njihovih podataka.

Aplikacija, koja će najprije biti dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama i Indiji, kasnije će biti ponuđena i u drugim zemljama.

Iz Facebooka navode kako garantuju da će podaci korisnika biti sigurno čuvani, te kako će ti podaci biti korišteni isključivo za istraživanja tržišta i pravljenje boljih proizvoda.

Bonus video: