Fejsbuk će ograničiti funkciju “lajv”?

Sendberg nije najavila nikakve izmjene u pravilima, ali je naglasila da će Fejsbuk da uvede oštrije uslove za korišćenje funkcije FB Live
348 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Fejsbuk obećala je da će da razmotri ograničavanje lajv striminga nakon terorističkog napada na dvije džamije na Novom Zelandu.

Operativna direktorka Šeril Sendberg slaže se s tim da “mora da se uradi više”. U napadu na Krajstčerč ubijeno je 50 ljudi, a originalni video je pregledan 4.000 puta, priije nego što je uklonjen, piše BBC.

“Svi mi iz Fejsbuka saosjećamo sa žrtvama, njihovim porodicama, muslimanskom zajednicom i svima na Novom Zelandu. Mnogi od vas pitali su se s pravom zbog čega su onlajn platforme kao što je Fejsbuk korišćene za širenje užasnih snimaka napada. Slažemo se da moramo da uradimo nešto. Kao prvo, istražujemo ograničenja lajv prenosa u zavisnosti od prethodnog kršenja standarda i pravila zajednice”, napisala je Sendberg u pismu “New Zeland Heraldu”, prenosi techchurc.com.

Fejsbuk je objavio da je manje od 200 ljudi gledalo 17-minutni video iz Krajstčerču u lajv prenosu i da je prva prijava korisnika stigla 12 minuta nakon što je prenos završen. Društvene mreže pokušavale su da zaustave širenje videa, koji je dospio na desničarsku stranicu za razmjenu datoteka “8chan”, a zatim je napravljeno 1,5 miliona kopija.

Sendberg nije najavila nikakve izmjene u pravilima, ali je naglasila da će Fejsbuk da uvede oštrije uslove za korišćenje funkcije FB Live, ali i blokirati svaku “pohvalu, podršku i promovisanje bjelačkog nacionalizma i separatizma” na Fejsbuku i Instagramu.

Bonus video: