Fejsbuk lansira novu kripto valutu

Fejsbuk želi da stvori digitalnu valutu koja će obezbijediti korisnicima pristupačan i siguran način da plaćaju, bez obzira da li imaju račun u banci
653 pregleda 0 komentar(a)
Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, Foto: Reuters

Naredne godine na tržište kripto valuta ući će i Fejsbuk, koji planira da primijeni digitalni platežni sistem u nekoliko desetina zemalja u prvom kvartalu 2020. godine.

Probni period nove kripto valute, koja se interno naziva Global kojn, trebalo bi da počne krajem ove godine.

Fejsbuk želi da stvori digitalnu valutu koja će obezbijediti korisnicima pristupačan i siguran način da plaćaju, bez obzira da li imaju račun u banci.

Tehnološki džin objelodaniće više detalja tokom ljeta, a BBC prenosi da su stručnjaci kompanije već razgovarali sa guvernerom Centralne banke Engleske, Markom Karnijem, kao i sa ljudima iz Trezora SAD.

Fejsbuk je takođe u pregovorima sa firmama za transfer novca, poput Vestern juniona, kako bi omogućio ljudima bez bankovnih računa da šalju i primaju njovu valutu, prenosi RTS.

Time se, kako navodi BBC, Fejsbuk nada da će poremetiti postojeće mreže rušeći finansijske prepreke, takmičeći se sa bankama i smanjujući troškova korisnicima.

Bonus video: