Google Assistant sve atraktivniji

Na sajmu potrošačke elektronije u Las Vegasu Google je otkrio da usluge "asistenta" koristi više od 500 miliona ljudi
851 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Androidheadlines.com
Ilustracija, Foto: Androidheadlines.com

Sajam potrošačke elektronike koji se odvija u Las Vegasu Google je iskoristio za predstavljanje noviteta vezanih za digitalnog asistenta. Prvi put su objavili i informacije o broju korisnika Google Assistanta, pa se sada zna da njegove usluge mjesečno koristi više od 500 miliona ljudi. Svima njima biće dostupni i noviteti koji će pomoći u boljem upravljanju podešavanjima privatnosti, moći će se unaprijed da zakažu neke akcije, brže će telefonirati i slično.

Za mnoge jedan od najvećih problema s Googleom i njegovim digitalnim asistentom (kao i s asistentima drugih kompanija) jeste privatnost - sluša li Google, snima li privatne razgovore i slično. Google je sada olakšao pristup informacijama o privatnosti, pa ako asistenta upitate snima li ono što govorite, poslaće vam link i podešavanja privatnosti na vaš telefon kako biste odmah i na jednom mjestu imali pristup tim podešavanjima. Takođe, ako slučajno aktivirate zvučnik i asistent vas počne slušati, možete mu reći da se niste obratili njemu i odmah će obrisati posljednji zvučni zapis.

Ako želite pročitati neki duži tekst, a nemate volje da pet ili deset minuta gledate u ekran mobilnog uređaja, sve što treba da uradite je da kažete Vašem Google Assistantu da pročita taj tekst, pri čemu će paziti da preskoči poveznice na društvene mreže, ubačene oglase i slično u tekstu.

Još jedan novitet koji će korisnici naročito cijeniti je i planiranje aktivnosti, odnosno možete asistentu reći da šta planirate, a on će to nekada uraditi za Vas ili Vas napomenuti. Pohvalna je i mogućnost brzog biranja - nakon što podesite favorite u imeniku, biće dovoljno uz naredbu “nazovi” reći samo ime osobe i Google će znati o kome se radi, pa će pozvati tu osobu.

Nova opcija omogućava i jednostavnije postavljanje novih pametnih uređaja. Nakon što postavite aplikaciju novog uređaja, biće dovoljan dodir prstom po ekranu i taj će se uređaj povezati s asistentom.

Za korisnike pametnih ekrana, Google je sada omogućio postavljanje virtualnih post-it poruka - naravno, putem njihovog glasovnog asistenta. Sve što je potrebno jeste da kažete Googleu kakav podsjetnik na ekranu želite i on će ga zalijepiti kako bi i vas i ukućane podsjetio da nešto uradite.

Bonus video: